2019 Október 01

Palmerston, a megközelíthetetlen trópusi sziget


Képzelj el egy olyan helyet, ahová kilenc napot kellett utaznod. Kilenc hosszú nap egy hajón,  körülötte semmi,csak a végtelen kék víz, ami olyan, mintha soha nem érne partot. Ez az egyetlen módja annak, hogy eljuthass Palmerston városába, ami egy apró korall-atoll a Csendes-óceán vizein található Cook-szigeteken. A csendes-óceáni trópusi sziget bővelkedik természeti szépségekben, de a korallzátonyok, valamint az erős áramlatok miatt gyakorlatilag teljesen megközelíthetetlen.

Palmerston városa egy víz alatti vulkán csúcsán helyezkedik el, amelyet atollnak neveznek. Az atoll több,mint egy tucat homokos korall-szigetből áll, amelyek együttesen egy korallzátonyt alkotnak, ami  gyűrűt képez a sziget körül .Az atoll egy belső lagúnát vesz körbe, amelyben a szigetet létrehozó vulkán maradványai találhatók. A korallzátony ugyan a tengerszint alatt található, de elég közel a tenger szintjéhez, így a repülőgépek nem tudják a szigetet megközelíteni, míg a helikopterek nem rendelkeznek olyan repülési hatótávolsággal, hogy elérjék repülési időn belül a szigetet, így csak hajóval érhető el. Évente 2-3 alkalommal érkezik egy hajó, ami az itt élők által megrendelt élelmiszert, építőanyagot hozza.

Palmerston a nyugalom igazi szigete. Nincs egyetlen élelmiszerbolt, ahhoz, hogy az emberek megéljenek halásznak és kókuszdiót gyűjtenek. A szabadidejükben ékszereket készítenek, röplabdáznak vagy úsznak. Ugyan van villany és internet is, de csak naponta néhány órát. Néhány szerencsésebbnek van mobiltelefonja vagy műholdas TV-je. A fagyasztott-papagájhal kereskedelemből származó bevételt a szükséges élelmiszerek és építőanyagok beszerzésére fordítják. A szigeten mindössze két WC található, a lakosság ivóvíz készlete az esővízből származik. Az élet valóban idillikusnak tűnik - különösen vasárnaponként, amikor az egyházi csengő misére hívja az embereket.

Palmerston a Cook-szigetcsoport egyik szigete,melyeket James Cook kapitányról  neveztek el, aki felfedezte ezt azparadicsomi szigágot. A sziget felfedezése után több, mint nyolc évtizedig lakatlan maradt ez a trópusi paradicsom.  Aztán az angol bálnavadász, William Marsters a XIX.század közepén meglátta Palmerston szigetét, és azonnal beleszeretett.  Az angol hajós polinéz feleségével, s annak testvérével költözött az apró szigetre. Később Marsters feleségének másik lánytestvére is csatlakozott hozzájuk, s a bálnavadász a két nővért is feleségül vette. William 1899-ben, 78 éves korában hunyt el, 21 utódot hagyva maga után. Palmerstonon ma 13 család él, s mindegyikük az egykori bálnavadász leszármazottja.

William Marsters még álló eredeti tanyája, mely hajótörésből származó fából épült.

A sziget lakói hatalmas földterülettel rendelkeznek, amit teljesen ingyen kínálnak az itt letelepedni vágyóknak,de eddig senkit nem vonzott ez az elzárt paradicsomi világ.

Via: Boredpanda

Aquasziget paradicsom trópusok atoll island nyugalom


Megtekintések száma: 10134


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet