2019 Decemberr 29

Hátizsákos kirándulások Kappadókia mesés tájain


Kappadókia, a vulkáni tufából álló különleges sziklaképződmények, amelyekbe számos barlanglakást vágtak, az egyik leghíresebb turistalátványosság Délnyugat-Ázsiában. Évezredekkel ezelőtt a szél és az eső addig pusztította a homokkőréteget, míg egy vulkáni hamuréteggel borított holdbéli táj nem keletkezett, sziklákból álló „tündérkéményekkel”.Kappadókiában,a kúp alakú sziklaképződmények, tornyok, furcsa szobrok emelkednek ki a tájból tömegesen. Elképesztő az általában néhányszor tíz méteres magasságú formák gazdagsága és változatossága. A legérdekesebb, leglátványosabb területek Ürgüp illetve Göreme települések közelében találhatók.

A helybéli lakosság hamar fölismerte a puha tufakőzet alakíthatóságát és számos barlanglakást, pincét, járatot vájt a sziklákba. Ezek a sziklába vájt barlanglakásokat kétezer éve lakják. A járatok idővel a föld alatt is létrejöttek, több emeletnyi mélységben is. A lakások mellett számos kápolnát, kisebb templomot is kialakítottak, amelyek falainak illetve mennyezetének kidolgozottsága nem túl bonyolult, ám belsejükben csodálatos szépségű, kora keresztény freskók őrződtek meg. A keresztény építészet és freskófestészet a 11. században virágzott igazán, aztán 13-14. századtól fogva a török hódítás és megtelepedés következtében eltűntek a bizánci keresztények a területről. Templomaik és freskóik azonban megőrződtek, és manapság bárki megcsodálhatja őket, miként a természet és az emberiség által kialakított Kappadókia többi lélegzetelállító csodáját.

Ezt a lélegzetállító tájat többféle módon bebarangolhatjuk. Adunk hozzá néhány tippet!

 Hőlégballonozás a Tündérkémények felett

 A legkülönlegesebb módja a táj felfedezésének – egy hőlégballon kosarából. A ballonnal madártávlatból szemlélhetjük meg a Göreme Völgy holdbéli vidékét, a nemzeti parkot, a sziklatemplomokat, az Uchisar sziklaerődöt és persze a csodálatosan furcsa tündérkéményeket.Költségvetésünktől függően különböző ballonos túrák foglalhatóak le. 

Jeep Safari
Egy jól megszervezett Jeep túrával eljuthattok olyan területekre is,ahova  a buszok már nem tudnak eljutni és csak gyalogosan láthatja az ember. Számos túrákat kínálnak a szállodák, ahol tetszésedre foglalhatod le szállásod és elvisznek például Kappadókia egyik legrégebbi barlang kolostorához, a Gomeda-völgyhöz vagy ahol a Föld egyik legszebb naplementéjét csodálhatod meg.

Gyalogtúrák
Ha jobban meg szeretnéd ismerni Kappadókiát, nincs más út, mint túrabakancsot húzni. Ugyanazokon az ösvényeket fogod bejárni, amelyeken az emberek már több ezer éve sétáltak. A legjobb és legérdekesebb túrák a Kaymakli földalatti városa, egyelőre még nem teljesen feltárt barlangváros valószínűleg nagyobb, mint a térség legnagyobb és legismertebb hasonló létesítménye.

 A környéken 37 földalatti várost tártak fel (és még mintegy százról van a tudósoknak tudomása vagy sejtése), melyeket a görög történetírók i.e. 4. évszázadban kelt leírásaiban már szerepelnek. Később, a 6-7. században az arabok elöl menekülő keresztények bővítették ki a városokat, amelyek közül Kaymakli a legnagyobb. A 3500 embernek helyet adó barlangrendszer a föld alatt 8 szinten helyezkedik el. Ezek közül négy szint látogatható. 

Via: luxurylaunches.com

csoda madártávlat kirándulás Törökország hőlégballon safari bakancslista


Megtekintések száma: 11512


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet