2018 Január 02

Te is kíváncsi vagy, mi a 10 legrosszabb diéta? Szinte biztos, hogy valamelyiket már te is kipróbáltad az életben!

Léteznek az életben nagyon rossz döntések, melyek egy része az étkezési szokásainkkal, a diétánkkal kapcsolatosak.

Tudtad, hogy az emberek 90%-a elkövette már azt a hibát, hogy az alábbi diéták valamelyikét kipróbálta. Nagy valószínűséggel te is köztük vagy, azonban nem kell szégyenkezned, a hiba kijavítható, és mindannyian emberek vagyunk.

1. Bébi étel diéta

Ez egy rendkívül furcsa diéta, talán te is először hallasz róla, azonban a tengerentúlon rengetegen kipróbálták, igen vegyes eredményekkel. A dietetikusok szerint ez a diéta fenntarthatatlan. Abból áll ugyanis, hogy folyamatosan csak különböző bébi ételeket fogyaszthatsz.

Nem egészséges, és a széklet állagáz is annyira fellazítja, hogy gyakori hasmenésed lesz, és a közérzeted is alaposan leromlik tőle.

2. Alma cider és ecet diéta

Ha a biztos hasmenés receptjét kérdezték volna, nyugodt szívvel javasoltuk volna ezt a rendkívül furcsa, már-már bizarr összeállítást.

Sokan esküsznek jótékony hatására, ami eltagadhatatlan tőle, azonban hosszabb távon ez a diéta sem működik, ellenben felborítja metabolikus háztartásod, és a szervezeted működését. Ráadásul a magas savtartalomtól refluxod lehet, és megnövekedhet a gyomorsavad.

3. HCG diéta

Nemrégiben vált a HCG-diéta különösen népszerűvé a fogyni vágyók körében. Kimutatták ugyanis, hogy a HCG jelentősen csökkenti az étvágyat, és beindítja az anyagcserét. A HCG egy hormon, mely a terhesség ideje alatt kezd termelődni a szervezetben.

A hormont cseppek, tabletták vagy injekció formájában juttatják a szervezetbe. Bár tényleg jó eredményeket lehet vele elérni, a szervezetre nincs különösképpen jótékony hatással, sőt, káros is.

4. Katonai diéta

A katonai diéta alapja a fokozottan lecsökkentett szénhidrát és kalória bevitel. Nagyon keveset esznek a diétát folytatók, és rendkívül szigorúnak kell lenniük önmagukkal szemben. Ráadásul annak ellenére, hogy vannak, akik azt állítják, hogy bevált nekik a diéta, valójában tudományosan még nem bizonyították be, hogy ténylegesen használ.

Ráadásul semmi értelme sincs egy olyan diétának, ami során pár napig mindent megvonsz magadtól, alig eszel, aztán visszatérhetsz a régi életmódodra, és újra sokat ehetsz.

5. Agyaggal a kilók ellen

Egy eszement diéta azt javasolja, hogy úgy fogyasszunk nagyobb mennyiségben vizet, hogy egy kevés agyagot is feloldunk, elkeverünk benne. Állítólag az agyakban lévő elemek csökkentik az éhség érzetet és telítik a gyomrot.

Valójában sok dietetikus szerint ez a diéta akár nagyon veszélyes is lehet, hiszen az agyagban ki tudja még milyen más salakanyagok baktériumok, vírusok lehetnek, melyek megbetegíthetnek minket.

6. Egyél levegőt

Ez egy még bizarrabb módja annak, hogyan fogyjon az ember, mégis sokan kipróbálták. A lényege az, hogy egyél levegőt. Nem elírás, tényleg erről van szó. Emeld fel az üres villát, és tegyél úgy, mintha egy magas kalóriatartalmú ételt ennél.

Ezáltal tudat alatt jóllaksz, és kevésbé kívánod majd a rendes ételt később. Tény, hogy van egy pszichológiai placebo hatása, de valójában csak azt éred el vele, hogy az izmaid a zsírral együtt fognak leépülni, és egy hülye szokás ragad rád.

7. Csokoládé diéta

Azoknak, akiknek szinte semmi akaratunk nincs, mégis szeretnének fogyni, és szeretik a csokit is, azoknak jól jöhet a csoki diéta, melynek során csak és kizárólag csokoládét lehet enni napokig. Kimutatták, hogy az egyhangú étkezés és a csokiban lévő enzimek segítik a fogyást, de csak kis mértékben.

A jelentősége tehát nem számottevő, és érdemes észben tartani, hogy nagyon egyoldalú étrend, ez pedig nem egészséges hosszútávon!

8. Lúgosító diéta

A lúgosító diétának megkérdőjelezhető az orvos szakmai alapja. A sav-bázis viszonyok szigorú keretek között mozognak a szervezetben, és eltérés jelentkezhet valamilyen irányba.

Abba kell csak belegondolni, hogy a normál élelmiszerek fogyasztása során milyen élettani folyamatok indulnak be. A nyál kezd el először termelődni, ami lúgos pH-jú, aztán a savas gyomornedv, majd a lúgos pH-jú vékonybélnedv.

9. Gumicukor diéta

A gumicukor diéta hasonló elven működik, mint a csokoládé diéta. A monodiéták egyik nagy jellemzője, hogy mivel egyetlen valamit fogyasztasz, nem tudsz annyi kalóriát bevinni belőle, mint kellene, ezért elméletbe fogyásnak indulhatsz.

A valóságban kimutatható jelentősége nincs, ráadásul a mono diéta egyhangú és nem egészséges.

10. Paleo diéta

Ma az egyik legvitatottabb diéta a paleo étrendet követő diéta. 

Az étrendünkből el kell hagyni a gabonákat, a hüvelyes zöldségeket, a krumplit, a legtöbb tejterméket, a cukrot és a lisztet, viszont korlátlanul fogyaszthatunk különböző húsokat (elsősorban vörös húst) és gyümölcsöket.

Ennek az eredményességét azonban ma már sokan megkérdőjelezik így egyáltalán nem biztos, hogy célravezető ez a diéta.

egészség diéta top10 táplálkozás


Megtekintések száma: 24996


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet