2016 Augusztus 12

Szavak helyett szókapcsolatokat tanulj

Jól hangzik a szókártya, de önmagában bemagolt szavakkal sajnos semmire sem mész. Sokkal többet érsz el azzal, ha a megtanult szót egy szókapcsolatban tanulod meg, vagy akár egy mondatban – így biztosabban megragad a fejedben és használni is jobban fogod tudni.

 

Hallgass / nézz / olvass minél többet!

Ha a szókincsedet és a hallásodat akarod bővíteni és csiszolni, nincs is annál jobb módszer, minthogy az adott nyelven videókat / sorozatokat / filmeket nézz, valamint könyveket olvass. Villámgyorsan bővülni fog a szókincsed, ráadásul a különböző akcentusok miatt a halláskészséged is fejlettebb lesz.

10-tipp-a-hasznosabb-nyelvtanulasert

Ragadj meg minél több lehetőséget a kommunikációra!

Egy elárvult turista házaspár ácsorog egy térképpel a kezében? Eljött a te időd, menj oda és kérdezd meg segíthetsz-e! Vedd a saját kezedbe az irányítást, és gyakorold a nyelvet minél többet, amikor csak ad rá lehetőséged – így már egy idegen nyelven zajló állásinterjú sem fog nagy akadályt jelenteni a számodra.

 

Szánj rá időt minden nap

A nyelvtanulás hosszadalmas folyamat: fontos, hogy minden nap gyakorold és mélyítsd a tudásod (akár csak egy félórára is).

 

Állíts fel célokat

Állásinterjú? Nyelvvizsga? Külföldi út? Fontos, hogy egy világos cél lebegjen a szemed előtt, miért is küzdesz: ha nehézségeid adódnak, vagy nincs kedved, csak mantrázd el a kitűzött célt magadban!

 

Higyj magadban!

Nem a világ vége ha hibázol, vagy nem megy: olyan még nem volt, hogy egy kitűzött cél és kemény munka, gyakorlás mellett ne sikerült volna valakinek megtanulnia egy nyelvet. Higyj magadban, higyj a sikerben és abban, hogy sikerülni fog!  A negatív gondolatok csak lehúznak, azoknak nincs helye sehol.

 

Gondolkodj az adott nyelven

A mindennapi rutinteendőid közben néha-néha válts át az adott nyelvre magadban, és gondolkozz úgy, hiszen ez is gyakorlásnak számít!

 

Tanulj együtt másokkal

Ha jobban szeretsz másokkal együtt tanulni, üljetek össze közösen és gyakoroljatok úgy – sokkal jobb érzés lesz, nem mellesleg mások motivációjából vagy gondolkodásmódjából is meríthetsz egy kis erőt.

 

10-tipp-a-hasznosabb-nyelvtanulasert

 

Ne a szótárhoz nyúlj először!

Ha egy ismeretlen szót látsz, ne kezdj el pánikolni és a szótár után kapkodni. Olvasd el újra a mondatot, és próbáld meg kikövetkeztetni a szövegkörnyezetből, hogy mit jelenthet, majd csak ezután nézd meg a szótárat. Ha erre rászoksz, a nyelvvizsgán sem fog akadályt jelenteni egy-egy ismeretlen szó!

 

Jutalmazd magad

Ha teljesítetted a napi adagot, vagy kijavítottál egy hibát, egészen nyugodtan megjutalmazhatod magad valamivel, legyen szó akár a kedvenc sorozatodról, vagy egy kocka csokiról.

 

Szerző: Medgyesi Tímea

 

Források:

http://www.piabay.com

 


Megtekintések száma: 12502


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet