2022 Július 29

Manapság már több tényező egyszerre dönti el, hogy kikből lesz sikeres felnőtt. Ezt az esélyt különböző alapismeretek határozzák meg. Íme, 10 olyan dolog, amit mindenkinek tudnia kellene a mai világunkban.

Programozás, elsősegély, pénzügyi ismeretek, pszichológia? Ezek mind olyan alapismeretek, melyekhez polihisztornak kellene lennünk, azonban ma már inkább elvárások, mint kiváltságok.

Ha az alábbi 10 területet kellőképpen elsajátítjuk, akkor nagy eséllyel indulhatunk neki az életnek, és könnyebben sikeres ember válhat belőlünk.

1. Elsősegély

Talán az egyik legfontosabb, mely alapvető ismeretként elsajátítható, és érdemes minden embernek tisztában lenni vele, az elsősegély. 

Egy ember életének a megmentése ugyanis komoly feladat, ha valaki felkészületlen, akkor az is megtörténhet, hogy valaki ezért az életével fizet.

Sajnálatos tény, hogy a magyar lakosság alig 1%-a tudna újraéleszteni egy valós szituációban, de a világ többi országában sem túl jó ez az arány.

2. Programozás

Egyre több a tudományosan alátámasztott vita arról, hogy érdemes lenne a programozást már az általános iskolától kezdve egyetemlegesen tanítani minden diák számára.

A programozás ugyanis nagymértékben fejleszti a logikát, és a mentális képességeinket. A problémamegoldó készségünket is felgyorsíthatja.

3. Javítások

Ma már érdemes valamilyen tekintetben egyfajta ezermesternek lennünk, hogy el tudjuk végezni a nyakunkba szakadó javítási munkálatokat. Ma még csak a csap kezd el csöpögni, de jövő héten talán a vécé dugul majd el.

Ha nem vagyunk képesek megtanulni az ilyen hibák elhárítását, és mindig szakembert hívunk, akkor soha nem leszünk képesek megoldani a saját dolgainkat.

4. Pénzügyi ismeretek

A pénzügyi ismeretek a mai pénzközpontú élet elengedhetetlen alapkövei. Ha nincs meg a kellő pénzügyi érzékünk, akkor nem fogunk tudni bánni a pénzzel, és nem tudjuk felmérni egy-egy hitel szükségességét, vagy a kockázatait.

Manapság a pénzügyi ismeretek hiánya képes mélyszegénységbe dönteni az embert. Így nem árt, ha tudjuk kezelni a családi kasszát, és tudjuk, hogy mi fán terem az, amit elköltünk.

5. Egészséges élet

Tudnunk kell egészségesen élni, hisz így tarthat minél tovább az életünk. Ha valaki nem rendelkezik kellő információkkal az egészséges életmóddal kapcsolatban, hajlamos lehet rombolni magát, káros szenvedélyekkel együtt élni, amik hosszú távon megrövidíthetik az életét.

Fogyasszunk vitaminokat, időnként kerüljünk képbe az egészségünket árintő hírekkel, kutatásokkal különféle magazinok lapozgatásával, vagy az internet segítségével.

6. Főzés

Rohanó világunkban nem lehet mindig mindenre időnk. Pláne főzni tanulni. Azonban mégis neki kell indulnunk a rögös tanulási folyamatnak, mert nem rendelhetünk állandóan a lakásunkra pizzát, vagy kész ételekből álló menüt.

Egyrészt ugyanis így ki vagyunk szolgáltatva, és kockáztatunk, hiszen nem tudjuk, hogy mit is fogyasztunk. A házi koszt nem csak menő, de tudjuk, hogy miből készítettük!

7. Önvédelem

Azok, akiket már értek különféle inzultusok, ne adja Isten, támadások, tudják, hogy nagyon fontos, hogy az ember bármilyen helyzetre fel legen készülve, és magabiztos legyen. Ha megtámadnak minket, tudnunk kell, hogy mit tegyünk, hiszen sokszor a gyors döntéshozatalon múlik, hogy megúszunk-e egy verést, vagy egy erőszakos támadást.

Vegyünk önvédelmi leckéket, járjunk harcművészeti tanfolyamokra, hogy legalább minimálisan képesek legyünk megvédeni magunkat veszély esetén.

8. Önismeret

Ismernünk kell önmagunkat. Ez így elsőre egy meglehetősen nagy pszicho blablának tűnik, azonban nagyon fontos az életben való elboldoguláshoz az, hogy tisztában legyünk saját korlátainkkal, tűrőképességünkkel.

Ha olyanba vágunk bele, amit nem bírunk, vagy olyan helyzetben kockáztatunk, amit nem mértünk fel megfelelően, kellemetlen időszakokat okozhatunk magunknak.

9. Hosszú távú gondolkodás

Sokan nem képesek a hosszú távon gondolkodni, pedig akik képesek erre, azok nagyon sikeresek tudnak enni az életben. Ha rövidtávon nézed a dolgokat, akkor az adott rövidebb időszakot veszed figyelembe a döntésedkor, nem számolva a hosszabb távú következményekkel.

Akkor leszel igazán jó stratégája az életednek, ha képes vagy nagyban gondolkodni!

10. Alapvető tudományos ismeretek

Ha nem fizikusnak készülsz, az nem baj, de bizonyos ismeretekre még akkor is szükséged van, ha életed hátralévő részét egy unott kisvárosban fogod leélni.

Sohasem tudhatod, hogy mikor kerülsz el egy nagyobb bajt azzal, hogy képes vagy logikusan gondolkodni, némi fizikát követve. Ha például el sem indulsz egy jégpáncéllal borított kanyargós hegyi úton, talán a saját magad életét mented meg vele.

A fenti 10 ismeretet betartva nagy esélyünk lesz arra, hogy sikeres emberek legyünk. Szívünk szerint, azt kívánjuk, hogy minden ember képes legyen elsajátítani ezeket az ismeretanyagokat.

tanácsok érdekes érdekesség tudomány top 10 ismeretek


Megtekintések száma: 97285


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet