2018 Január 25

Végiggondoltad-e már, hogy családtervezés és gyerekek után melyeket tudod majd megvalósítani? Íme, 10 dolog, melyet feltétlen valósíts meg előtte, hogy ne bánd meg később!

Bejárni a világot, találkozni híres emberekkel, lefutni a maratont. Mindenkinek megvan a személyes kis bakancslistája. Azonban végiggondoltad-e már, hogy családtervezés és gyerekek után melyeket tudod majd megvalósítani? Íme, 10 dolog, melyet feltétlen valósíts meg előtte, hogy ne bánd meg később!

Sokan érzik úgy 30-40 éves korukban, egy családdal a nyakukban, hogy nem éltek át mindent, nem tettek meg mindent, még azelőtt, hogy ezt megtehették volna. A család, a gyerekek ugyanis egy felelősséget tesz a vállunkra. Egy olyan felelősséget, amivel utána már nem szívesen kockáztatunk, így nagyszerű kalandokról maradhatunk le.

Kérdezd meg egy idősebb ismerősödet, vagy szüleidet, hogy mi volt az álmuk, és melyeket nem sikerült aztán megvalósítaniuk. Biztosan tudnának sorolni egy párat.

Mi összegyűjtöttünk 10 dolgot, melyet érdemes megtenned még a családalapítás és a gyerekek előtt!

Fontos hangsúlyozni, hogy az itt felsorolt dolgokat fiatal szülők, szülők is megtehetik, azonban a szülői kötelesség, és az elköteleződés szelleme ilyenkor már szigorú lidércként ott lebeg az emberek feje felett.

Bejárni a világot, légy világutazó

Persze ez nagyon giccsesen hangzik, és sokak szerint elcsépelt, de nem az irigység beszél belőlünk, mikor valakiről pletykálunk, hogy már megint egy puccos helyre ment nyaralni?

Egy kutatás szerint minden 2. megkérdezett ember szívesen menne el különleges helyekre, ha tehetné. Ez a szám igen magas. Biztosan nekünk is van egy személyes listánk, hogy hová látogatnánk el, ha megtehetnénk.

Indonézia, a titokzatos India? Burma? Netán Hawaii? Ne habozz! Az élet nagyon hamar elillan, és gyerekekkel a nyakadban ezt a lazaságot már nem engedheted majd meg magadnak!

Legyen kutyád legalább egyszer az életben

Ha úgy érzed, hogyha majd családod lesz, ez már nem lesz valamilyen okból lehetséges, akkor előtte mindenképp próbáld ki, milyen gondoskodni egy állatról, aki képes viszonozni a szeretetet. A kutyatartás olyan dolog az életben, ami nem csak felkészíthet a családra, és a gyereknevelésre, de rengeteg boldogságot képes adni.

Az is járható út, ha nem kutyát, hanem valamilyen különleges állatot választasz, mondjuk kaméleont, vagy szalamandrát. A madárpók is elég egzotikus ahhoz, hogy kipróbálj valamilyen különleges élőlényt. Tedd meg, mert később már nem biztos, hogy a család tolerálni fogja.

Éljétek ki magatokat, tietek az éjszaka

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy a családalapítás után nem él. Létezik, és elvégzi az anyai és feleségtől elvárt teendőket, de nem él. Bulizz a csajokkal, vagy a barátokkal. Maradj egész éjszaka fenn, és érezd jól magad! Később ezt nem fogod tudni majd megtenni, vagy ha igen, akkor annak mindig ára lesz.

Persze ezt akár szülőként is megtehetjük, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatal szülők sajnos törvényszerűen megindulnak ezen az úton a szép lassú elfásultság felé. Mielőtt önjelölt száműzetésbe vonulnál a gyerekekkel, éld ki magad!

Élj nagy lábon

Éltél már valaha nagy lábon? Nem arról van szó, hogy felesleges hülyeségeket vásárolsz magadnak az ebayen, vagy, hogy értelmetlen dolgokért dobsz ki egy vagon pénzt. Hanem arról, hogy ne sajnálj magadtól semmit.

A fiatal szülők már inkább élnek a gyereküknek, mint önmaguknak, ami egyáltalán nem baj, de sokan túlzásba esnek, és maguktól sajnálják a dolgokat, inkább a gyereküknek kedveznek. Mielőtt ennyire önfeláldozó szülő lennél, az életben egyszer add meg magadnak, amire vágysz.

Vegyél csodaszép ruhákat. Menj el arra a filmre a moziba, amit meg akarsz nézni. Fagyi a strandon? Ne habozz mindjárt három gombócot kérni. Egy gyors kaja a mekiben? Kérj mindenből egy keveset!

Később, ha már gyereked lesz, ezt úgy sem teheted meg. Pontosabban igen, de akkor már egy őrült lelkifurdalás fog enni belülről, hogy ezt a pénzt a gyerekedre is költhetted volna, így inkább neki veszed meg.

Legyél spontán

A szüli teendők monotonná tehetik a hétköznapjaidat. És a kötelezettségek kiirthatják a spontanitás minden csíráját az életedből. Pedig a spontán dolgok tudják igazán feldobni a napot. Amire te, és a többiek sem számítanak.

Úgy érzed éhes vagy? Ugorj le a helyi büfébe ahol még sosem jártál, és kérj valamit, amit még soha nem kóstoltál. Ismerkedj vadidegen emberekkel. Hívd fel délután a barátokat, hogy este buli lesz nálad! Néha jó egy kis kiszámíthatatlanság.

Vonulj el a világ elől egy hétre

Hagytak már egyedül önmagaddal néhány napra? Ha igen, tudod, hogy mennyire jó, ha nem, akkor egy remek lehetőséget keríthetsz arra, hogy kipróbáld.

Vonulj el egy hétre a világ elől! Bérelj ki egy faházat, vagy utazz fel a hegyekbe. Kapcsolt ki a telefonod, tedd el a laptopot egy dobozba, lakatold le, majd a kulcsot rejtsd el valahová, hogy még véletlenül se vehesd fel a kapcsolatot a külvilággal. Pihenj, olvass könyveket, hallgasd a csend hangjait, járd a természetet.

Egy hét elteltével teljesen más ember leszel, és sok dologra rájössz önmagaddal kapcsolatban.

Fejleszd magad

Van valami különleges hobbid, amit szeretsz csinálni? Szeretsz gitározni, rajongsz a síelésért? Fejleszd magad benne, gyakorolj. Szentelj minél több időt a hobbidnak, hiszen ha majd családod lesz, nem biztos, hogy ezt később megteheted.

Kockáztass

Voltak dolgok, melyekbe úgy belevágtál volna, de a félelem, vagy a tehetetlenség inkább visszatartott? Akkor biztosan bántál is meg hasonló dolgokat. Néha érdemes kockáztatni, de ezt csak addig tudod megtenni, míg csak saját magadért tartozol felelősséggel.

Míg egymagad vagy, bármit megtehetsz, hisz a kifizeted valamiért a tanulópénzt, nem hat ki annak negatív hatása másokra. Te viseled mindenért a felelősséget. próbáld ki, kockáztass, és inkább bánkódj, hogy megtetted és nem kellett volna – de legalább megpróbáltad – , mint azon, hogy bele sem mertél kezdeni.

Hagyj nyomot a világban

Sok ember azért lesz frusztrált felnőtt korában, mert nem volt képes semmit kitalálni, amivel valamilyen nyomot hagyhatna a világban. Ezért a számukra még ijesztőbb az elmúlás, ugyanis azt érzik, hogy életüknek semmi értelme sem volt.

Hagyj nyomot a világban. Te találd ki, hogy hogyan. Számtalan „lábnyomot” hagyhatunk magunk után hátra. Ez a lábnyom lehet egy festmény, egy szellemi örökség, vagyon, egy felolvasott vers, egy dal, vagy egy nagy történelmi tett is. Tényleg csak rajtad múlik, mennyire nagyban gondolkodsz.

Éld úgy az életed, hogy ne bánj meg semmit

A család előtt is úgy érdemes élned, hogy soha ne bánj meg semmit. Legyél boldog, élj a pillanatnak, és találd meg az apró örömöket az életben.

Ha majd egy napon életed filmje lepereg előtted, azt tudd mondani: igen, ez az én életem volt, és semmit sem bánok belőle, egy árva percet sem!

tanácsok test és lélek életmód top10


Megtekintések száma: 83814


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet