2019 Július 15

Nagy reményekkel indultunk el idén az EFOTT fesztiválra, a rendezvény rengeteg minőségi programmal és koncerttel kecsegtetett. Azonban gyorsan rájöttünk, ez nem az, amit vártunk. Az írás személyes tapasztalatokon alapul, így a teljes valóságnak csupán egy szeglete.


Hátizsákkal vágunk neki a háromnegyed órás vonatútnak Velencére, hogy átéljük a diák-központúságáról és 'sportosságáról' ismert fesztivált. Nem sok pihenéssel számolunk a hétvégét illetően, legfőképpen az előző évekből is jól ismert kemping göröngyös emlékei miatt.

Mivel már tudjuk, mire számítsunk, az idén ez már nem is okoz csalódást.

Első meglepetésként megtudjuk, hogy a benti fizetésre a bankkártyán kívül egyedüli lehetőség egy karpereccel van, amiért természetesen fizetni is kell.

- Ne aggódjatok, habár visszaváltani nem tudjátok, de más fesztiválokon is használhatjátok majd az eszközt - nyugtat meg a szőke hajú kasszás kislány. Arra viszont már nem tud válaszolni, hogy hol is pontosan.

Ezer forint ide vagy oda, nem számít, ennél több is elmegy majd borravalóra. Miért is?

Az összes fizetőhelyen automatikusan beállított jatt van. Persze egy külön kattintással le tudod venni, de adhatsz sokkal többet is. Micsoda pszichológia...

Néhány Aperol Spritz után a világhírű Rita Ora koncertjén találjuk magunkat. Az énekesnő mellett táncosokkal és énekesekkel van tele a színpad, messziről igazi profi show-nak tűnik az előadás. Néhány perccel később viszont már többen nemtetszésüket fejezik ki mellettünk.

- Nem is énekel, csak táncol - kiabálja egy 16 éves lány. - Az még hagyján, de néha olyan fejet vág, mint aki utálja, hogy itt kell lennie - válaszolja barátnője.

Elkezdjük figyelni, és valóban: Rita Ora úgy tolja le playbackkel a koncertet, hogy még arra sem veszi sokszor a fáradságot, hogy az éneklés látszatát fenntartsa.

A koncert után ránk szakad az eső; mindenki menekül, amerre tud. A nagy koncertsátrak egyikében tapadunk egymásra néhány csöpögő, sáros idegennel. Ennél jobb ismerkedős szituációt aligha lehet elképzelni, legalábbis pár zselézett hajú srác szerint biztosan. Az arcukra hulló, lekonyuló tincsek nem hatják meg női szíveinket, sem a másik két lányét, akiknél pár perc múlva próbálnak szerencsét.

Alig telik el egy kis idő, és arra kapjuk fel a fejünket, hogy egy napszemüveges srác egyszer csak megragadja egyikünk torkát, és így próbálja megcsókolni... Odébb lökjük, őt pedig elnyelni a tömeg.

Aki figyelemmel kíséri az eseményeket, az is csak elfordítja a fejét. Nehéz elérni az itt lévők ingerküszöbét – hiszen ez még Rita Orának is alig sikerült.

„Csak szabadon”... Hirdeti az EFOTT szlogenje.

Néhányan túlságosan komolyan veszik ezt a feladatot. Őrjöngő dubstep-buli indul, ami olyan agresszív pogóba csap át, amit a legdurvább rockkoncerteken élhet át az ember. A terjengő fűszag pedig már senkit sem ér meglepetésként.

Az eseményeken felbuzdulva elindulunk inkább a fesztivál egyetlen dohányboltjához.

- Most szórakoztok b*zdmeg?! - figyelünk fel az előttünk haladók hisztérikus üvöltésére. A hirtelen érzelmi reakciót a bolt előtt álló százméteres sor puszta látványa váltja ki. Félve érdeklődünk a már bejárat előtt várakozóknál, hogy mióta állnak ott - több mint egy órája.

Elmorzsolunk egy halk szitkozódást, és inkább sarkon fordulunk, legalább megspóroljuk fejenként egy Aperol Spritz árát. Talán jobban is járunk!

Ahogy kel fel lassan a nap, az egész fesztivál területe egy szovjet megszállást követő, elhagyatott szeméttemetővé kezd hasonlítani. Az étkezőhelyek közelében már arra is koncentrálnunk kell, hogy olyan szabad területre lépjünk, ahol nincsenek ételmaradékok, hányás vagy óvszerek.

Ezzel zárjuk a napot.

De hogy ne csak rosszat mondjunk az EFOTT-ról. Scooter hozta a szokásos, elképesztő stílusát, amivel a rendezvény legjobb koncertjét ítéljük neki. Emellett el kell ismerni, hogy Majka előadása is kiemelkedő volt, és hatalmas bulit csinált. Néha azért megszakadt az ütem, mert annyi feladatot adott a közönségnek, hogy valószínűleg most forgatták le a jövő évi promóvideó alapanyagának felét.

Kíváncsian várjuk, milyen lesz. Jövőre remélhetőleg nem csak egy jó promót, hanem egy jó fesztivált is kapunk.

Így pogóztak a dubstep bulin.

efott fesztivál rita ora scooter


Megtekintések száma: 10614


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet