2023 Június 06

Ha azt szeretnéd, hogy kozmetikumaid a lehető legtöbb ideig megőrizzék szavatosságukat, tárold őket napfénytől védett, hűvös, száraz helyen – érdemes vezetni hogy melyiket mikor bontottad fel, így egyszerűen képben leszel vele, hogy mikor érett meg a cserére. Ezek a dátumok csak körülbelüli értékek, ha nem tapasztalsz állag, illat, vagy színelváltozást, nem fontos a kukába dobni az adott darabot, járj el belátásod szerint – azonban bármi, amin változást tapasztalsz, feltétlenül kerüljön a szemetesbe!

Lecserélendő 2-3 hónapon belül

Szempillaspirál

kozmetikum-kisokos-szavatossagi-hataridok

A fertőzések elkerülése érdekében (ha kontaktlencsét viselsz, főleg) ajánlott lecserélni a spirálodat 3 havonta – bár, hogy őszinte legyek, nekem annyi idő alatt sem sikerül elhasználni egy egészet, így ez kész pazarlásnak tűnik.

Arctisztítók és maszkok, körömreszelők, luffa szivacsok

– Mind-mind remek táptalajai lehetnek a baktériumoknak, így ha nem szeretnél pattanásokat vagy fertőzést, érdemes ezeket is gyakran cserélni.

Lecserélendő fél-egy éven belül

Folyékony szemhéjtus, alapozó, korrektor, szemkrém, arclemosók, szérumok

Ez a kategória már reálisabbnak tűnik, tekintve hogy napi használat mellett egy év alatt kb elfogy egy arckrém, vagy egy alapozó. Ezek azok a kozmetikumok, amiken talán a legkönnyebben észreveheted ha megváltozik a színe, illata vagy állaga.

Lecserélendő két éven belül

Ajakkontúr és szemceruzák, rúzsok, körömlakkok, szemhéjpúderek és por állagú pirosítók, testradír, testápoló

kozmetikum-kisokos-szavatossagi-hataridok

– Ezek azok a termékek, amikből nem érdemes egyszerre többet kinyitni és felhalmozni: minél többet használsz, annál kevesebb használat jut egy termékre.

Lecserélendő 3 éven belül

Sampon és kondicionáló, parfüm, hajlakk

– Ha a kedvenc parfümödről is van szó, igyekezz megóvni a szavatosságát és napfénytől védett helyen tárolni, így van rá esély, hogy három év múlva is ugyanúgy illatozni fog még, ahogyan előtte.

Szerző: Medgyesi Tímea

Források:

http://www.pixabay.com


Megtekintések száma: 56675


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet