2022 Március 19

Erdei futópálya? Futópad? Vagy a város monoton utcái? Hol a legjobb futni, és miért?

Ha már egy ideje diétázol és sportolsz, akkor bizonyára tudtad, hogy nem mindegy, hol futsz, és azt hogyan teszed.

Eleve az sem mindegy, hogy ezt milyen kialakítású futócipőben teszed meg. Mindegyik terepnek megvannak a maga előnyei, és hátrányai, ezt elemezzük most neked, hogy meg tudd hozni ezalapján a legjobb döntést.

Városban

Sokan ezt a futást űzik a legtöbben. Főleg a nagyobb városokban, ahol nincs lehetőség kimenni az erdei futópályára, vagy nem a közelben van, és körülményesebb eljutni oda.

Fogyás és erőnlét szempontjából egyébként a város beton járdáin futni ugyanolyan jó, mint az erdő hepehupás útjain, azonban hosszabb távon tönkreteheti a térded, a bokád, és még a gerinced is.

Ugyanis ha betonon futsz, teljesen máshogy működik a természetes lengéscsillapítód, mintha egy viszonylag puha erdei talajon futnál.

Ráadásul a városban futni monoton, mivel egy síkban van a talaj, így futás közben kicsit kevesebb izmod dolgozik, és azok sem egyenlő arányban vannak igény bevéve, egyszóval kevésbé dolgoztat meg.

Arról nem beszélve, hogy a városban vannak zavaró tényezők, mint az emberek a forgalom, vagy egy nagyobb útlezárás, amik mind-mind ki tudnak téged zökkenteni a saját tempódból.

Futópad

Egyes profik, és fitnesztermekbe járó hölgyek sokszor használnak futópadot. Ez majdnem ugyanúgy visszaadja a futás élményét, mintha a szabadban futnál.

Egy fokkal kellemesebb futni, mert nincsenek zavaró tényezők, mint a forgalom, vagy az emberek, ráadásul valós időben látod az időt, és azt, hány kalóriát égettél. Szintén nagy előnye lehet, hogy télen is hódolhatsz vele a futás örömének.

Azonban mivel egy síkban van itt is a futófelület, ez sem helyettesítheti a puha, egyenetlen erdei talajt, így a lábad nem dolgoztatja úgy meg, mint egy erdei ösvényen való futás.

Sokkal jobb, mintha az utcán futnál, de még mindig nem az igazi. Ráadásul unalmas, mert egy helyben futsz, így nem tudsz gyönyörködni a tájban, és olyan érzésed lehet, mintha egy helyben toporognál.

Erdei futás

Ha hiszed, ha nem, ez a legjobb módja a futásnak. Egyrészt mert az egyenetlen talaj, és a dimbes-dombos ösvények kellően megdolgoztatják minden izmodat, másrészt azért, mert a hátad és a lábaid nem mennek tönkre a kemény felülettől.

Attól nem beszélve, hogy így még futás közben a tájban is gyönyörködhetsz.

Sokkal egészségesebb így futni, mint bent a városban koptatni a járdákat, és a barátságtalan aszfaltot, ami nem mellesleg a cipődet és a lábad is hamarabb tönkreteszi.

Ha tehát futásra adod fejed, mindenképpen erdei futópályán fuss, mert ezt hosszú távon szervezeted biztosan meg fogja hálálni.

tanácsok sport testmozgás futás


Megtekintések száma: 47970


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet