2016 Szeptember 18

Egy kutatás, mely a szelfizés és a boldogság közö9tti párhuzamot vizsgálta, arra jutott, hogy igazolható, hogy a szelfizés, az önarckép készítése jó hatással van a készítőjére. Hogy miért, és hogyan? Olvasd el!

De egy friss tanulmány szerint az önarcképek jó hatást gyakorolnak készítőik hangulatára, és emelni képesek a boldogságszintjüket.

A szelfizés ma megosztó műfaj. Van, aki szereti, van, aki nem. Sokan csak magamutogatásnak gondolják, míg mások a belső én egyik megnyilvánulási formájának.

Pedig a legújabb kutatások szerint a szelfizés nem áll kapcsolatban az önelégültséggel, és attól, hogy valaki szelfiket készít, még nem nárcisztikus

Gondoljunk csak bele, még a nagyobb festőművészek is előszeretettel ábrázolták saját arcukat, de voltak, akik csak rejtetten csempésztek bele egy kicsit önmagukból a képekre. éppen ezért ez az önkifejezés egyik formája volt mindig is. Nem csak és tisztán magamutogatás.

A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég 41 kollégistát vontak be egy vizsgálatukba. A négy hét alatt arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatalok hangulatára milyen hatást gyakorol a szelfizés.

Az első héten az alanyok átestek egy interjún, és megkérték őket, hogy egy okos telefonos applikáció segítségével naponta háromszor dokumentálják a hangulatokat az előttük álló egy hónapban.

Az első hét még csak azzal telt, hogy egyfajta rutinná vált számukra a feladat, és szép lassan megszokták.

Az egyik társaságot arra kérték meg, hogy olyan fényképeket készítsenek magukról, amelyeken mosolyognak, a másik csapatnak olyan történéseket, eseményeket kellett megörökítenie, amely örömet okozott nekik, míg a hármadik csapat olyan fotókat készített, amelyekkel másoknak tudott kellemes pillanatokat szerezni.

A vizsgálat természetesen meglepő, de a várt eredményekkel zárult. A kutatás végére ugyanis mindhárom csoport hangulata kiváló volt.

Bebizonyosodott, hogy akik másoknak okoztak örömet fotóikkal, társaságibb emberekké váltak, míg azok, akik számukra kedves dolgokról lőttek egy-egy felvételt, pozitívabbak lettek, és jobban tudják értékelni az adott pillanatok történéseit, képesek a jelen pillanatban élni.

Akik pedig rendszeresen szelfiket készítettek magukról, magabiztosabbak lettek.

Ráradásul a fejlődés jelei, különböző stádiumai is végigkövetkezőek voltak ezeken a szelfis képeken. Az egyének egyre jobb, egyre előnyösebb képeket készítettek magukról.

Aztán a környezetükből visszaérkező pozitív visszacsatolás csak még jobban megerősítette az önbizalmukat. Vagyis a tanulmány azt bizonyítja, hogy a szelfizés és a boldogság között igen is van kapcsolat, és egyik kihathat a másikra.

Ha szelfiket készítünk, és mindezt rendszeresen, az később nagymértékben növelheti az önbizalmunkat.

lélek szelfi szelfizes pszcihológia boldogság


Megtekintések száma: 25719


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet