2016 Szeptember 25

Tudtad, hogy az emberi agy számára pozitív hatással van a szomorúság érzet? Ezért van az, hogy időnként jól tud esni a sírás. Egy új kutatás érdekes dolgokat derített ki a szomorúság és a fájdalom kapcsolata között. Olvasd el, hogy miket!

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy sírt életében. Ha igen, akkor talán az az érzés sem idegen, amikor a sírás kifejezetten nyugtató hatással volt ránk.

Egyes emberek szent meggyőződéssel állítják, hogy a sírás egy bizonyos mértékig jót is tesz az embernek.

Érdekes megfigyelések

Na, ezeknek az embereknek lett végül igazuk. Egy új kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a szomorú, sírós filmek pozitív hatással vannak az agyunkra.

Egyfajta fájdalomcsillapítóként működik a sírás, ezért vannak esetek, amikor kifejezetten jó hatással van szervezetünkre, ha sírunk.

Ez azért is van így, mert a tragikus történeteket feldolgozó alkotások fokozzák a testben az endorfin nevű vegyületek termelődését.

Az endorfinok a fájdalom leküzdésében rendkívül fontos szerepet játszanak. Különös módon éppen fájdalom hatására képesek aktiválódni, de képesek termelődni szexuális együttlét közben is, vagy fűszeres ételek fogyasztásakor, sportoláskor.

Miért csökkenti a fájdalmat a szomorúság?

Adódik a nyilvánvaló kérdés: Vajon pontosan miért csökkenti a fájdalomérzetünket az, ha valami szomorút látunk, hallunk, vagy élünk át?

A fent említett kémiai folyamatok nagyban szerepet játszhatnak ebben. Nemrég kísérletekkel igazolták az elmélet helyességét.

Tehát egyáltalán nem véletlen, hogy a sírás jót tesz a testnek és a léleknek is. Eltompult fájdalomérzetet idéz elő bennünk, mely egyfajta evolúciós túlélő funkcióként is felfogható.

Ráadásul szintén érdekes megfigyelés, hogy a sírás után, és közben nem csak a fájdalomtűrő képességünk képes megnőni, hanem a közösséghez tartozás érzése is.

test és lélek pszichológia lélek tudomány


Megtekintések száma: 36772


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet