2022 Augusztus 14

Egy új kutatás szerint egyáltalán nem az számít, hogy mit iszunk, vagy hogy pontosan mennyit, hanem az, hogy kikkel tesszük ezt meg, ugyanis ez befolyásolja a becsípettség érzetét.

Sokan estünk már abba a hibába, hogy alábecsültük a bevitt italmennyiséget, és másnap macskajajjal ébredtünk?

A legújabb kutatások szerint nem véletlen, és ennek oka van, méghozzá pszichológiai.

Az emberek ugyanis sok esetben alábecsülik a fogyasztott alkohol mennyiségét, ha más, nála jobban ittas személyek társaságában van. Ez azért van, mert ha józan emberekkel vagyunk körülvéve, hozzájuk képet a kis mennyiségű alkoholt is soknak érezzük.

Ellenben ha a társasság java része már ittas állapotban van, akkor ugyanazt az alkoholmennyiséget már nem érezzük soknak, éppen ellenkezőleg.

A tanulmányhoz a kutatók különböző társadalmi csoportba tartozó 1862 egyén (átlag 27 éves) leheletének alkoholkoncentrációját mérték.

Ez a biztonságérzethez is kapcsolódik, ugyanis ha látjuk, hogy másnak sincs baja, nincs veszélyben az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, mi is bátrabban kortyolgatjuk majd az italunkat.

A legtöbben egyébként alaposan alábecsülik az ittasságukat, nehéz meghúzni, hol a határ becsípés és részeg állapot között.

Ebben pedig ne mellékesen az is szerepet játszik, hogy az alkoholok egyes fajtái lassabban hatnak, így mikor megisszuk őket, és nem érezzük a hatásukat, még többet iszunk, mert tévesen azt gondoljuk nem fejtette ki a hatását.

Aztán pedig egyszerre csak beüt a nagyon ittas állapot.

A kutatás most azt sejteti tehát, hogy ha több józan emberrel van körülvéve az ember, kevésbé hajlamos leinni magát. Józan embereket a kocsmákba? Lehetne, de akkor hová lenne az az idillikus, néha már-már vicces hangulat?

pszichológia alkohol alkoholfogyasztás


Megtekintések száma: 39593


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet