2022 Augusztus 15

Quiz kérdés: mi kevésbé vicces dolog, mint az öngyilkosság? A válasz: a legtöbb dolog! De nem minden! Még a világ öngyilkossági krízis alkalmazottainak is megvan a furcsa, sebezhető pontja. 

A korábbi hot-line alkalmazottal, „PM Singer”-rel és krízis-terapeutával, „Emily”-vel beszéltünk. Két kimerítő öngyilkos jellölt megnyugtatása után, még mindig volt elég energiájuk, hogy elmeséljék nekünk a következőket.

5 .Az öngyilkossági krízis forrópontjához érkeznek a legrosszabb álbejelentések

Stacey Newman/iStock

„Egy lövéses csínyre emlékszem a legjobban” – mondja PM. „Felvettem a telefont és valaki azt kiáltotta – azért hívom, mert megölöm magam!”. Elkezdtem kérdezgetni, „Oké, miért akarja megölni magát?”, de mielőtt kimondtam volna, egy lövést hallottam. A gyomrom összeszorult és könnyek szöktek a szemember. Történtek már öngyilkosságok telefonálás közben, de sohasem gondoltam volna, hogy velem is megesik. Egy másik hang pedig színpadiasan felkiáltott: „Óh, mama, ne!” Bumm, egy másik lövés. De aztán kuncogás hallatszott, majd azt mondta: „Azt hiszem, halottak ..” Durr! Még egy lövés, aztán nevetés”.

nautiluz56/iStock

Ez az a pont, amikor normál körülmények között elkáromkodod magad és előkapsz egy üveg olcsó bourbont. De PM profi, mert azt mondja, hogy „végül is a mai csínytevő, lehet a holnap telefonálója” – mondja.

Akár hiszik, akár nem, ilyen hívások meglehetős rendszerességgel történnek.

„Ilyen csínytevések gyakran előfordulnak” mondja PM. „Tartózkodnék a megnevezéstől, de egy népszerű weboldalról alkalmanként támadnak és átkoznak bennünket. Általában puszta kellemetlenségek, de néha az emberek nyilvánvalóan provokatív témákat hoznak fel, - mint például, plasztikus részletességgel, hogy, amikor a háborúban volt, hogyan erőszakolt meg egy kislányt, mennyire tetszett neki és, hogy még a mai napig gondol rá”.

Az emberek csupán szórakozásból borzalmas dolgokat művelnek.

A krízis forróvonalhoz szex-hívások is érkeznek, hiszen a világ mindig rosszabb, mint, ahogy azt képzeljük.

„Az egyik rendszeres hívogatónk egy szex-függő, aki lihegve hív minket és arra kér, hogy lassabban beszéljek.” – mondja PM. „Egy másik, pedig mindig arra akar rávenni bennünket, hogy egy bizonyos női nevet mondjunk, és, ha megtettük, (ez még azelőtt volt, hogy rajtakaptuk), akkor elkezdett nyögni és arra kért, hogy mondjuk újra”.

U.S. National Archives

Néha a hívás teljesen normálisan indul, majd átvált pornóba – mondja PM.
Egy példa, az egyik rendszeres szex hívónktól:
Hívó: „Beszélhetnék magával?'
Én: „Persze, beszéljen.'
Hívó: „Hogy hívják?'
Én:'Penny. Megmondaná Ön is a nevét?'
Hívó: Hívj Johnnak.'
Én:'OK, John. Miért hívott bennünket?'
Hívó: (hosszú sóhaj) Nos, ez olyan zavarba ejtő... (még egy hosszú, remegő sóhaj)
Nos, anyámmal élek, érti?'
Én:'Igen.'
Hívó: És, amíg nem volt itthon, felvettem a bugyiját.
Én: (kezdtem pedzeni, hova is fogunk kilyukadni ..) 'OK...'
Hívó: 'És... (liheg) amikor hazajött, dühös volt... és elkezdett elfenekelni. (további lihegés)'
Én: (kezdem utálni az életem)
Hívó: És élveztem...' (levegő után kapkod)
Én:'John. Mi krízis helyzetben lévő emberek miatt vagyunk itt. Majd, ha krízis helyzetben lesz, akkor hívjon bennünket.'

-goldy-/iStock Then again, if you need a suicide hotline to get off, something's already gone catastrophically wrong...

PM türelmesen elmagyarázza, hogy "ha tudjuk az okát, hogy valaki elnáspángol, csak el kell magyaráznunk, hogy miért is vagyunk itt." Fura módon a hivatalos magyarázat nem az, hogy „egy őrült perverz vagy, és mindenki utál”.

4. Még, ha nem is akarsz segíteni, segíteni fogsz

kzenon/iStock

Az öngyilkossági forró-vonal névtelen, így kiöntheted a szíved egy olyan valakinek, aki nem fog elítélni, és örökre visszautasítani a pizza-rendelésed. De ne feledjük azt a szemétládát, aki egy kislány megerőszakolásáról beszélt. Ha ilyen hívás érkezik hozzánk, és azt gyanítjuk, hogy valóban meg is történt, akkor jelentjük.

„Néhányan, nyomon tudjuk követni a hívót, függetlenül attól, hogy blokkolja a számát” – meséli PM – „és, ha ilyet tapasztalunk, vagy gyermekbántalmazást jelentenek nekem, akkor azt kötelező tovább jelentenem!”

IPGGutenbergUKLtd/iStock T.

Persze, előfordul, hogy az emberek véletlenül jelentik fel magukat.

„Emlékszik arra a példára, amit meséltem, hogy a hívó egy női név ismételgetésére kért bennünket? Nos, egyik éjjel megint hívogatott bennünket, belelihegett a telefonba és nyilvánvaló volt, hogy önkielégítést végzett. Ez persze nem jó, de aztán meghallottam egy kisgyerek hangját, nem túl messze a telefontól. A gyerek nagyon sírt. Ez a pasas, egy gyermek előtt maszturbált? Te jó ég! Nos, fogtam az eset részleteit és miután beszámoltam róla a felettesemnek, hívtuk a gyermek-bántalmazási forró-

drótot, és leadtuk azt a kevés információt, amivel rendelkeztünk (a nevét, ami lehetett helyes is, de nem is, a telefonszámát, és a gyermek becsült életkorát). Később megtudtuk, hogy a Központi Gyermekvédelmi Szolgálat megvizsgálta az esetet és feltárták a gyermekbántalmazást. Azt nem mondták meg, hogy ez mit is jelent pontosan, de, én örültem, hogy hívtuk őket, és bár kevés információ állt rendelkezésünkre, mégis segíthettünk.”

mediaphotos/iStock

A forródrót munkatársak sokkal inkább azt mérik fel, hogy közvetlen veszélyt jelent-e önmagára a hívó, ami kevésbé szívderítő.

„Ha már valami kárt tettél magadban, (mondjuk, alkohollal vettél be egy csomó altatót), akkor azonnal hívom a 911-et” – mondja PM. „Ebben a tökéletes világban én könyörgök, hogy fogadja el a segítséget, amit egyébként már el is küldtem”.

Úgy van, mint egy Bizarr Liam Neeson, megtalálnak, és életben tartanak.

Pixel_away/iStock

PM nem küld segítséget engedély nélkül, de megjegyzi, hogy „néhány forró-vonal szabályzata előírja, hogy csak a hívó engedélyével lehet a mentőt kiküldeni”, de, ami őt illeti, az mondja, hogy „ha az életed veszélyben van, akkor nem kockáztatunk”.

Egyébként is, ha már megpróbálod magad megölni, és utána hívod az öngyilkossági forró-vonalat, akkor nagy valószínűséggel nem vagy biztos a döntésedben.

STUDIO GRAND OUEST/iStock

Emilynek gyakran kell meghatároznia, hogy vajon a pácienst megfigyelés alá kell-e venni. (Ez általában pszichiátriai megfigyelést jelent, ami többnyire 48-tól, 72 óráig tart, a beteg állapotától függően. Ezt követően rá lehet valakit kényszeríteni arra, hogy folytassa a kezelést, de ehhez bírósági döntésre van szükség). A jó hír: ehhez igazán nyomós indokra van szükség. A rossz hír: a páciens nem mindig így látja. Elmesélte, hogy egyszer behívták egy 17 éves lány értékelésére, akit szexuálisan kihasználtak és prostitúcióra kényszerítettek.

„Maguk a gyerekek nem gondolják úgy, hogy kényszerítették őket, mivel fizettek nekik”, - magyarázza. „Az ügyfelem igazán szép üzletet folytatott. Sokkal több pénzt keresett, mint, amit valaha is remélt, így nem érezte magát kihasználtnak. Ez az ügy igazán kemény volt.”

SerengetiLion/iStock

Szerencsére nem sokáig folytatta ezt az életet.

„Főként azért aggódtam, hogy biztonságban tudjam, és, hogy megértessem vele, hogy mit is jelentett ez a helyzet. Nem engedhettem meg, hogy hazamenjen, mert fennállt a veszély, hogy újból áldozattá váljon.” – mondja – „Tényleg bonyolult volt. Vissza kellett tartanom a gyereket a saját akarata ellenére, mert haza akart menni, hogy még több pénzt csináljon”.

3. Nincs rendszer az öngyilkos-jelöltek ellátására

KatarzynaBialasiewicz/iStock

A krízis tanácsadás ellentétben állhat az eljárással. Például, Emily néha azt mondja, hogy van egy pont. Ez a megközelítés, lényegében megmentette a saját életét.

„Azért kerültem erre a területre, mert, amikor tini voltam, havonta akartam megölni magam, vagy az ereimet vágtam fel és a sürgősségin kötöttem ki” – mondja. „A végén találkoztam egy terapeutával, aki azt mondta: „Nos, igen, meg akarod ölni magad. Az életed rettenetes.” És abban a pillanatban, amikor ezt mondta, azt gondoltam, hogy: oké, most rendbe hozom az életem. Azért mert előtte annyira be akartam bizonyítani az embereknek, hogy az életem tényleg rossz volt, de most volt valaki, aki hitt nekem, így kész voltam változtatni.”

Pratchaya/iStock

Ezért, PM szerint, a hagyományosan oktatott orvosok nem mindig a legjobb krízis tanácsadók, először is el kell felejteniük egy csomó dolgot, amit tanultak.

A legtöbb tanácsadó és szociális munkás többnyire semmit sem tud az öngyilkosság megelőzési technikákról” – mondja. „Ez frusztrációhoz, vagy, akár pánikhoz is vezethet”.

Másrészről pedig, „az egyik forródrótos munkahelyemen, együtt dolgoztam egy férfival, aki, papíron, borzalmas jelöltnek tűnt”. – folytatja – „Ezt megelőzően ipari területen dolgozott, előtte pedig kidobóként egy pár sztriptíz-klubban. De …, ő volt a legérzékenyebb személy, aki valaha is tudta, hogyan kezeljen egy hívást. „Úgy tűnik, hogy öngyilkosságon gondolkodik.” Egyáltalán nem ítélkezően hozta szóba a témát, így szabadabban lehetett róla beszélni. Amikor meghallja, hogy miért akar valaki meghalni, könyörületessé válik. „Minderre tekintettel, értem, hogy miért akarná megölni magát”. Borzalmasan hangzik, rossz ötletnek tűnik ilyet mondani, de működik, tényleg hatásos: gyakorlatilag hallod hogy, sokkal nyitottabbá válnak, és vissza tudod vezetni az életben maradáshoz”.

Hányszor hallottad már, hogy egy szeretett személy ezt mondja: „De úgy tűnik, hogy ők sokkal jobban csinálják”.

Gyakorlatilag ez egy vörös zászló, mert ez a fajta béke érzet, azt jelentheti, hogy már meghozta a végső döntést. Azt is jelentheti, hogy már éppen szembenéz a valósággal.

„Ha valaki tegnap még öngyilkossági gondolatokkal foglalkozott és ma azt mondja, hogy minden rendben, hazamegy, beszél a feleségével, vagy a főnökével és mindent rendbe akar hozni, - az az illető életének legveszélyesebb pontja.”- mondja Emily. „Mi fog történni, ha energiával teli hazamegy, beszélni fog a feleségével és a felesége azt mondja. „Bocsáss meg, tegnap a 911-et kellett hívnom, és most azt mondod, hogy minden rendben van? ”Ez olyan, mintha egy téglafal 70 mérföld per órás sebességgel zuhanna rád”.

Pixel-mixer/ survival.

Emily visszaemlékszik, hogy: „egy 30 éves férfi felvágta az ereit. És ez az ember felhagyott az ivással és a metamfetaminnal. Tudtam az elbeszéléséből és a drog-tesztjeiből is, hogy tényleg tiszta. Ott ültem és beszélgettem vele, és azt mondtam neki, „Nézd, elegem van abból, hogy itt látlak”. Kezet ráztunk, én vállon veregettem magam és otthagytam. Ő pedig, miközben a taxijára várt, ami hazaviszi, felkapott egy tollat és megpróbálta megölni magát.”

2. Az öngyilkossági forró-vonal valószínűleg az egyetlen pszichés kezelés, amit az emberek megengedhetnek maguknak

„Sok, rendszeres hívónk, olyan népek, akik hosszan tartó mentális betegségben szenvednek, néhányan alig kapcsolódnak az egészségügyi ellátáshoz” – mondja PM. „Ezek az emberek azok, akiket mi STE-en (súlyosan, tartósan, elmebetegnek) nevezünk, akik egész életükben súlyos, mentális betegségben szenvednek. Ők azok, akik valószínűleg soha nem lesznek jobban, függetlenül attól, hogy milyen kezelést kapnak.

Mark_Hubskyi/iStock

Ez azt jelenti, hogy, bár te, a tőled telhető legtöbbet teszed meg, hogy segíts valakin, nem tudsz, pont úgy, mint Sziszüphosz, csak te egy szomorú sziklát görgetsz.

„De, ott voltak azok az emberek, akiknek nem volt kapcsolatuk az egészségügyi ellátásokkal’ - mondja PM. „Ezek azok az emberek, akik általában olyan betegek, akik nem tudják fenntartani ezt a fajta kötelezettséget. Itt van, például, ’James’: amennyit elárulhatunk róla, hajléktalan volt, és utcai, fizetős telefonfülkéből hívott minket. Nem vagyunk teljesen biztosak benne, mert annyira téveszmés volt, hogy ritkán volt bármi értelme annak, amit mondott.”

Ezekben az esetekben a forródrót az ellátás egyetlen forrása. Ez így nagyon rossz, számos okból, és az ott dolgozók az elsők, akik ezt mondják.

„Ezeket az embereket megpróbáljuk olyan helyekre irányítani, ahol hosszú távú segítséget kaphatnak, de ritkán járunk sikerrel.” – meséli PM. „Jók vagyunk azokban a krízis helyzetekben, ahol azonnali segítségre volt szükség, de a tanácsadók és a szociális munkások azok, akik élvezik azt a luxust, hogy valakit jobban megismerjenek és hosszú távú megoldást dolgozzanak ki számukra”.

Az is nagyon nehéz, hogy pszichiátriai problémákra gyógyszert szerezz telefonon keresztül, egy volt sztriptízbár kidobótól. De bízunk abban, hogy legalább valamit próbáltunk tenni értük.

Néha, azonban, a gyógyszer, egyfajta forgóajtó.

„Volt egyszer egy ügyfelem, aki egy éven keresztül kétszer, vagy talán többször is a sürgősségin kötött ki. Egy nagyon konkrét panasszal került oda, és ez a konkrét panasz halálos lehet, ha nem kezelik. Hogy mi volt a panasza? A csomó öngyilkossági kísérlete, ami, kisebb-nagyobb sebészeti beavatkozásokat követelt, ami mellé a hozzászokáshoz vezető Dilaudid fájdalomcsillapítót adták marok-számra.’

„Így aztán, azért, hogy hozzájusson a droghoz, kétszer egy hónapban öngyilkosságot kísérelt meg, bevitték a sürgősségire, megkapta a sebészi ellátást és a drogot”. Emily folytatja: „Én mindig a kórházi betegellátást javaslom. Látom, hogy az emberek azt hiszik, hogy ez bosszantó, de, azt hiszem, hogy, ha minden kedden meg akarod magad ölni, akkor valami rémesen nincs rendben és kórházban a helyed”.

Ez a legellentmondásosabb helyzet, amiről valaki, valaha is hallott.

1. Néha a rendszer engedi, hogy az emberek csak tegyék, amit tenni akarnak

kieferpix/iStock

Emily szerint, „Ha valaki azt mondja, ’Oh, én kinyírom az osztálytársam’ és én ’Melyiket? Mind meg akarod ölni?’ és azt válaszolja, hogy ’Nem, csak egyet.’ ’Mikor?’- kérdezem ’Á, valamikor’ a válasz – Nem tehetek semmit, mert nincs közvetlen veszély.

Ez a válasz minden tömeges lövöldözés nyomán felmerülő kérdésre: valóban terveztek valamit? miért nem tudta valaki megállítani őket? Mert, ha még meg is mondják, hogy „Mindenkit, akit találok, meg fogok ölni”, hacsak nem teszi hozzá, hogy „most”, akkor nincs valószínű indíték.

anankkml/iStock

A másik módszer egy sereg polgári jog megsértése – ártatlan emberek potenciálisan feldúlják az otthonukat, és orvosilag kizsákmányolják a testüket. Melyiket választjuk? Néha nagyon nehéz megmondani.

„Volt egy 16 éves lány, aki a sürgősségire került be, mert megfenyegette az apját, hogy megöli’ – emlékszik vissza Emily. „Amikor beszéltem vele, azt mondta: ’Rossz vagyok, egy csomó hülyeséget beszélek! 16 éves vagyok, ne figyeljen rám!’ És, én, nos, igen, 16 éves koromban én isminden nap meg akartam ölni az anyámat, de nem történt meg. Aztán beszéltem a lány apjával, aki azt mondta, ’Ne engedjék el, veszélyes. Van egy 18 éven túli barátja. Tegyenek meg mindent, hogy ne járkáljon haza állandóan a barátjával.’ Megírtam a jelentésemet, amiben azt javasoltam, hogy tartsák kórházban, mert veszélyes másokra.

De „a tény az, hogy a kórháznak nem kell fogadnia őket” mondja. „Ha a listánkon lévő 10 kórház fogad is fiatalokat, mind a 10 hivatkozhat a saját belső ügyrendjére, miszerint nem fogadnak gyilkosokat és nem is kell, hogy megtegyék. Vége a történetnek. Nos, ezt történt ezzel a lánnyal is”.

Az orvos nem tartotta bent, a barátja megjelent és kiíratta a lányt, - és ők ketten, még ugyanaznap hazamentek a családhoz. Szerencsére nem történt halál-eset, de, amikor Emily másnap éjjelre munkába ment a sürgősségire, látta a mészárlást.

De legalább jól döntött. Még, ha senki sem tehetett semmit ez ellen a rohadt dolog ellen.

pszichológia lélek emberi kapcsolatok öngyilkosság


Megtekintések száma: 72001


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet