2018 Augusztus 23

Tavaly rendezték meg először a Vár A Kifutó! divatbemutatót, melynek célja, hogy a fizikailag korlátozott emberek is megmutathassák, ugyanolyan szépek és értékesek, mint mindenki más ­ — akár hallókészülékkel, fehér bottal, kerekesszékkel vagy egyéb segédeszközzel is képesek teljes és tartalmas életet élni. A rendezvényen interjút készítettünk Lengyel Zsófia parasportolóval.


Az Ability Fashion Team és a budavári Hilton Budapest szálloda közösen tartotta meg az eseményt megelőző sajtótájékoztatót, amin szerkesztőségünk is részt vett. Idén a divatbemutató augusztus 31-én lesz. Az elnöki asztalnál helyet foglalt többek között Árvai Zoltán, a Hilton Budapest szállodaigazgatója, valamint Buday Gergely ,,Charlie”, az Ability Fashion Team vezetője, az esemény főszervezője. Az idei rendezvény műsorvezetője Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője, szlogenje pedig: ,,Idén is vár a kifutó!” lett.

A kifutóra lépő modelleken az Anni Pastor Divatház ruháit tekinthettük meg. Pastor Anni évek óta egy olyan kollekción dolgozik, mely a magyar motívumokat dolgozza fel, úgy, hogy a fiatalok körében is elterjedjenek. A sajtótájékoztatón ő is felszólalt, mint ruhatervező: ,,A divatbemutatóimon szeretem a nőket kihangsúlyozni. Szerintem a nő örök. Teljesen mindegy, hány éves, magas, vékony vagy valamilyen nehézséggel küzd. Az én ruháim konzervatívak, de mindig szexik, mert egy nőben minden benne van.”

Lengyel Zsófia magyar parasportolóval beszélgettünk, aki már tavaly is a kifutóra lépett. Optimizmusának és kisugárzásának köszönhetően Zsófi látássérültként mindenki számára példaképként szolgálhat.Első ízben arról faggattuk, honnan jött számára a lehetőség.

„Majdnem a megalakulásától része vagyok az Ability Fashion csapatnak. Látássérültként sajnos nem látom magamat a tükörben, azonban a külvilágtól nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy csinos, szép hölgy vagyok. Szóval vettem a bátorságot, jelentkeztem néhány fotóval és a csapat beválogatott. Azóta minden divatbemutatón, rendezvényen igyekszem részt venni, az Ability Fashionnel együtt szerepelni.”

Zsófi arról is mesélt, hogy a Vár a kifutó! divatbemutató különlegesebb, mint a többi ehhez hasonló rendezvény. Számára főként a helyszín miatt izgalmas igazán.

„Jó érzés egy ilyen patinás környezetben fellépni és megmutatni azt, hogy igenis a fogyatékossággal élő emberek is lehetnek szépek, divatosak vagy csinosak. Egy ilyen gyönyörű helyszín nagyon különlegessé teszi a rendezvényt.”

Lengyel Zsófia a Premium Média & Sport Management Zrt. és a Hedo Kft. támogatottja, egész életét áthatja a sport, 2013-ban kezdett triatlonozni. Mára már kicsit visszavett, a három sportágból „csak” a kerékpár maradt. Emellett nagyon élvezi a kifutók világát is. Meglepetten hallgattuk, ahogy arról mesélt, melyik fárasztóbb a számára.

„Azt szoktam mondani, hogy egy divatbemutatós nap után jobban elfáradok, mint egy edzésen vagy akár egy versenyen, mert egész nap magassarkúban kell lennünk, oda kell figyelnünk a megjelenésre, a megfelelésre, úgyhogy nagyon fárasztó tud lenni. De nagyon élvezem mindkét világot. A sport világát is, és a látássérültségemtől függetlenül szeretek nőcis nő lenni, nagyon a helyemen érzem magam ebben a világban, ebben a közegben.”

Szereti ötvözni a sportot a divat és a nőiesség világával, így fontos számára, hogy egy nő mindig odafigyeljen a testére. Le sem tagadhatná, hogy sportoló.

„Köszönöm szépen – válaszolt mosolyogva a megállapításunkra. – Tizennégy éve kezdtem atletizálni és úszni, abból lett a triatlon. A riói paralimpiáról egy hellyel lemaradtam, és azután úgy döntöttem, nem triatlonban próbálkozom tovább, hanem csak kerékpárban.”

Minden triatlonozó sportolónak megvan a három sportág közül a személyes kedvence. Zsófi azt mondta, hogy mindig más állt a szívéhez közelebb, éppen az, amelyik jobban ment neki. Jelenleg ez a kerékpározás.

„A tandem nagyon jelképes dolog, hiszen ketten tekernek rajta egy duóként, és ketten alkotnak közöset. Nekem ennek az érzése mindig is nagyon tetszett – az, hogy egy fogyatékossággal élő és egy ép együtt tud dolgozni valamin, küzdeni valamiért” – válaszolt büszkén Zsófi. 

Poszovecz Hanna

lengyelzsófi hiltonbudapest fashionshow sajtótájékoztató


Megtekintések száma: 186537


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet