Vendégváró Pizza-falatkák!
Használj alacsony zsírtartalmú Mozzarellát
Kevés alkalom van, amelyre ajánlani tudom az alacsony zsírtartalmú sajtokat, de ez most oda tartozik. Keress alacsony zsírtartalmú, alacsony nedvességtartalmú mozzarrellát — de nem kell semmi drágára gondolni. Csak ezek a sajtok jobban megtartják az alakjukat a sütő melegében és szépen egyben marad a tésztával. Ha mást használsz, akkor az ki fog dudorodni a tésztából és lemaradsz a sajtos belsőről.
Tölts időt a szósz készítésével
Szerintem megéri készíteni egy egyszerű paradicsomos szószt ehhez a recepthez. Ha sietsz, akkor helyettesítheted dobozos, konzerves szósszal is, de én személy szerint jobban szeretem a saját magam által készített szószt. Nem telik sok időbe, és lassú tűzön rotyoghat a tűzhelyen, míg összeállítod a falatkákat.
Szolgáld fel
Helyezd el a falatkákat a serpenyőben lévő szószban, majd süsd őket addig, míg a szósz nem kezd rotyogni, és míg be nem barnul a falatkák teteje. Egyenesen a serpenyőből szolgáld fel őket, de előtte jobb, ha hagyod kihűlni! Ha a serpenyő már eléggé lehűlt ahhoz, hogy megfoghasd, akkor a falatkák már nem gőzölögnek annyira, így kiviheted azt az asztalhoz, hogy a vendégek hozzálássanak.
Melegítsd fel a sütőt 200 Celsius-fokra, és készítsd elő a szószt. A sütőben lévő rácsot helyezd középre, míg az melegszik.
Pizza falatkák nagyobb társaság részére (8-10 fő)
Mire lesz szükséged:
A szószhoz:
-2 teáskanál Oliva olaj
-1 nagy mogyoróhagyma, kockára vágva
-2 gerezd fokhagyma, kockára vágva
-1/4 teáskanál só
-1 doboz (4dl) paradicsompüré
A pizza falatkákhoz:
-20 dkg alacsony zsírtartalmú, alacsony nedvességtartalmú mozzarella sajt
-1 (400-450 gramm) pizza tészta (bolti, vagy otthon készített)
-24 - 30 szelet pepperoni (ízlés szerint)
Eszközök:
-Séfkés
-Reszelő
-25 cm-es sütőben használható serpenyő
Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra: Helyezzük középre a rácsot.
A szósz elkészítése: Melegítsd fel az olajat egy sütőálló serpenyőben, közepes hőmérsékleten. Add hozzá a mogyoróhagymát és a fokhagymát, majd addig süsd őket, míg a mogyoróhagyma áttetszővé nem válik. Ez körülbelül öt percet vesz igénybe. Add hozzá a sót, a paradicsompürét, majd kavard össze őket! Engedd, hadd rotyogjon jó gyorsan a szósz, aztán vedd le tartalékra a tűzhelyet, hadd álljon össze az egész magától, míg előkészíted a pizza falatkákat!
Készítsd elő a mozzarellát: Vágd ketté a megvásárolt mozzarellát. Az egyik felét darabold fel körülbelül 24 kis kockára (1-1,5 cm-es darabokra). A többi mozzarellát reszeld le a reszelő nagyobbik részén.
Darabold fel a tésztát: Rakd a pizza tésztát egy finoman belisztezett felületre. Vágd fel körülbelül 24, apró darabra, egy kés, vagy egy szeletelő segítségével.
Töltsd meg a tésztadarabkákat sajttal: Lapítsd ki a tésztadarabkákat a tenyeredben, majd helyezd a közepére a sajtot. Takard be a tésztával a sajtot és zárd le, majd helyezd az elkészült labdácskákat az asztalra. Ismételd meg ezt a folyamatot addig, míg van alapanyagod. Lisztezd be a kezeidet, hogy ne ragadjon hozzád a tészta!
Helyezd el a falatkákat a serpenyőben: Vedd ki a melegről a serpenyőnyi szószt. Óvatosan helyezd el a labdácskákat a serpenyőben, pár centi távolságra egymástól.
Adj hozzá pepperónit és a maradék sajtot: Ha használsz pepperónit, akkor hajtsd ketté őket és úgy helyezd bele a falatkákba. Szórj annyi reszelt sajtot a falatkák tetejére, amennyit jónak látsz.
Süsd addig, míg a falatkák fel nem púposodnak és meg nem barnul a tetejük: 25 - 30 percig kell sütnöd őket, míg felpuffadnak, aranybarna lesz a tetejük, megolvad rajtuk a sajt és rotyog körülöttük a szósz.
Pár percig hagyd hűlni, majd tálald: Legalább 10 percig hagyjuk őket hűlni, míg a szósz nyugalmi állapotba kerül és a serpenyő megfoghatóvá válik. A falatkákat egyenesen a serpenyőből tálaljuk.
Megtekintések száma: 25829