Wednesday, June 13, 2018

Van egy kínai közmondás, miszerint, ha valaki megoszt velem valamit, aminek hasznát veszem, erkölcsi kötelességem, hogy azt átadjam másoknak.

Most ezt teszem, tovább adom, amit kaptam, mert úgy gondolom, hogy az alábbi megszívlelendő turpisságok sokat segíthetnek másnak is a konyhában.

* A csirkemell, a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Sütés előtt íróban (savanyú tej) kell áztatni éjszakára, amitől finom, zamatos íze lesz.

* Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a kertben, le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba, majd mélyhűtőbe rakni. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtük volna a kertből.

* A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

* Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

* Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

* Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, érdemes többet venni belőle. A jól megmosott gyümölcs héját lereszeljük, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe tesszük, majd lefagyasztjuk. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarjuk, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztjuk. Bármikor elővehető tea, limonádé ízesítéséhez. A kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

* Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához.

* A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

* A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

* Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

* A füstölt kolbászról úgy tudjuk a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedünk rá.

* A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixoljuk. Finom és egészséges is!

* Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük el az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

* A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

* A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

* Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

* Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

* Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is.

* A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

* A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Forrás: Baratno.com


Megtekintések száma: 6601


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet