Sunday, February 4, 2018

A fokhagyma az egyik kedvencem, amit főzéskor mindig használok. A tészta szószoktól, a steak pácig, a fokhagyma rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Azonban, sose tudtam, hogy a fokhagymát nem csak főzésre használhatjuk. Mint ahogy az almaecetnek sokfajta felhasználási módja van, ugyanúgy elég hosszú listája van egy egyszerű gerezd fokhagymának is.

A fokhagyma nem csak kiváló megfázás elleni gyógyhatásáról hallhatunk az alábbiakban, de sok egyéb, meglepő használatáról is, kezdve a kártevők távoltartása a kertben, egészen a lábgomba megszüntetéséig. Fogalmam sem volt eddig ezekről!

Ha végigmegyünk ezen az exkluzív listán, meglátjuk, milyen sok különleges használata van még a fokhagymának, a főzésen kívül. Ezek, nem csak, hogy meglepőek, de sokkal könnyebbé is teszik az életünket.

Ön melyik módszert fogja kipróbálni az alábbiak közül? Ön tud még egyéb fokhagyma felhasználási módot? Ha igen, kérjük, ossza meg velünk!

1. Arctisztításra

Ahelyett, hogy durva kemikáliákat használna a bőrén, a fokhagyma egy teljes egészében természetes anyag az arctisztításhoz.

A Livestrong, szerint, “A fokhagyma allicint tartalmaz, ami antibakteriális, gombaölő és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik.”

A javaslat az, hogy vékony rétegben vigyen az arcára fokhagymakrémet, hagyja fenn 15 percig, majd öblítse le. Használat után gondoskodjon a hidratálásról, nehogy kiszáradjon a bőre!

2. Lábgomba ellen

Bizarrul hangzik, de a The New York Times azt javasolja, hogy 30 percig áztassuk a lábunkat, egy darab finomra zúzott fokhagymás vízben lábgombásodás ellen.

Dr. Lawrence D. Rosen elmondta a Times-nak,hogy “A fokhagyma már régóta ismert természetes gombaölő hatásáról.”

A lábfürdő alternatívájaként azt is ajánlják, hogy egy kevés zúzott fokhagymát, olívaolajjal keverjünk össze és egy kis vattacsomóra téve, dörzsölje be a gombás területet.

3. Fogfájásra

Ha fáj a foga, és még nem tudja útba ejteni a fogorvost, akkor a fokhagyma ereje enyhülést hoz a fogfájásra.

A Garlic-Central.com szakértői a következőt írják, “A legtöbb hagyományos fokhagyma felhasználási mód megemlíti, hogy enyhíti a fogfájást. A zúzott fokhagymát közvetlenül az érintett fogra kell tenni.”

Természetesen, komoly fog-probléma esetén, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. De addig a fokhagyma természetes fájdalomcsillapító lehet.

4. Fülgyulladás-csökkentő

A fülgyulladás soha nem jó, de a fokhagyma, természetes antibiotikum hatása enyhülést hoz a fájdalomra.

A WebMD azt javasolja, hogy néhány meleg csepp fokhagymaolaj a fülbe csöpögtetve enyhíti a fájdalmat és segít elűzni a rossz közérzetet.

Ezt a módszert gyermekek fülgyulladására ajánlott, de először mindig egyeztessen az orvosával.

5. Jégtelenítés

Mivel a téli vihar, vagy a fagy, néha meglepetés szerűen érkezik, a kocsi feljáró, vagy a járda jég mentesítésére azt használjuk, ami, éppen a kezünkbe kerül.

A The Columbus Dispatch jelentése szerint, a fokhagymasót – egy olyan dolog, ami szinte minden konyhában megtalálható – használják a városokban is, hogy megtisztítsák az utakat a jégtől és a hótól.

Nem beszélve arról, hogy a házának olyan illata lesz, mintha valaki valami finomat főzne, addig, amíg a hó és a jég elolvad!

6. Szálka eltávolítás

Egy régi orvosi tanács szerint a szálkát úgy távolíthatjuk el, ha egy fél gerezd fokhagymát arra az ujjunkra teszünk, ahol a szálka van, ragtapasszal, vagy gézzel rögzítjük, és egy éjszakára rajtahagyjuk.

Az Old Farmer’s Almanac jelentése szerint, “Igen, a fokhagyma tényleg eltávolítja a szálkát.”

Nemcsak hogy eltávolítja a szálkát, de „nyoma sem marad a bőrön, sem duzzanatnak, sem bőrpírnak”, valószínűleg azért, mert a fokhagymában többféle antibiotikum és gyulladáscsökkentő vegyület van.

7. Üvegrepedés javítására

Ez az egyik legvitatottabb módszer, de sokan azt állítják, hogy a fokhagyma segíthet a kisebb üvegrepedések javításában is.

A Reader’s Digest, szerint “ Észrevette már, hogy fokhagyma darabolás után milyen ragacsossá válnak az ujjai? Ez a természetes ragasztóanyag az, amiért egyesek a fokhagymát használják, hogy az üveg hajszálrepedéseit rögzítsék vele.”

Majd így folytatja, “Morzsoljon szét néhány szem szegfűszeget, és néhány csepp folyadékkal dörzsölje be a felületre, majd törölje le a felesleget.” Ez a módszer örültségnek hangzik, de egy példát megér!

8. Pattanások ellen

Az acne-k (pattanások, mitesszerek) elleni harcban kétféleképpen használhatjuk a fokhagymát: belülről, azaz megesszük, vagy kívülről, közvetlenül a pattanásokra téve.

A Home Remedies for Life jelentése szerint a fokhagyma “egy kitünő forrás a különböző pattanások elleni küzdelemben.” A diétával kombinálva a fokhagyma csodát tehet az immunrendszer erősítésével és a pattanások elleni harcban.”

A fokhagymát közvetlenül a pattanásokra is kenhetjük. Azonban, fontos, hogy hígítsuk a fokhagymát, hogy „megakadályozzuk a szúró, vagy égő érzést a bőrön”.

9. Növényi kártevők ellen

Egyszerűen tegyünk egy gerezd fokhagymát a vizes és szappanos keverékbe, öntsük egy szórófejes flakonba, és fújjuk le vele a növényeinket a kártevők ellen.

A Permaculture, “A fokhagyma természetes rovar irtószer, kitűnően távol tartja a rovarokat a növényeitől”. Zöldségekre és virágokra egyaránt használható

Ez egy egyszerű, és teljesen természetes módja, hogy felvegyük a harcot a bogarak, a kis élősködők és a növényi kártevők ellen, anélkül, hogy vegyszereket használnánk!

10. Csaliként horgászoknak

A FieldAndStream.com. szerint, sok horgász posztolta, hogy a fokhagyma illata is vonzza a halakat.

Néhányan a fokhagymát közvetlenül a giliszta, vagy egy kis darab garnélarák mellé teszi, míg mások azt javasolják, hogy a gumicsalira tegyék rá, így ösztönözve a halakat, hogy rákapjanak.

Továbbá, az egyik horgász azt ajánlja, hogy fokhagymás vajjal csábítsák a halakat. Ez a meglepő horgász-trükk különösen sikeresnek bizonyul sügérfogásnál.

11. Influenza gyógyítására

Az összes gyógyító tulajdonsága közül a legismertebb a nátha, és influenza elleni gyógyító hatása. A WebMD azt javasolja, hogy meghűléskor a fokhagymát akár nyersen, „zúzva, kockára vágva, vagy darálva fogyasszuk.”

Azt írják, “Úgy tűnik, hogy a fokhagyma serkenti az immunrendszert. A fokhagyma segít leküzdeni a vírusokat is.”

Így folytatják “bizonyíték van rá, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkentheti a megfázás esélyét is.”

tanácsok egészség konyha recept trükkök okoskonyha pratikák


Megtekintések száma: 19662


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet