2016 Október 24

Tudtad, hogy az emberek nagy része valamilyen oknál fogva szereti az őszt? És azt, hogy ez miért van? Most tudományos magyarázat született rá!

Általánosan elfogadott tény, hogy az őszt szinte mindenki szereti. Legalábbis túlnyomó többségben vannak azok, akik tényleg imádják ezt az évszakot.

Hogy ez miért van, sokáig nem tudták megmagyarázni. Egyszerűen olyan, mintha megbabonáznának minket a színes falevelek, az őszi tájak, valamint nincs ahhoz fogható érzés, mikor a szabadban, egy pokrócba bugyolálva isszuk a forró csokit.

Rengetegen kutatták már azt, hogy mi lehet ennek a jelenségnek az oka, és hogy miért is imádják az emberek ennyire az őszt.

Most végre úgy tűnik, hogy van rá egy tudományos magyarázat, mely közel vihet minket az igazságoz.

Hihetetlen, de az egész jelenség kezdete már gyerekkorra eredeztethető vissza. Már akkor belénk ivódik alig néhány évesen, hogy az ősz egy csodálatos évszak.

Arról van szó, hogy szép lassan hozzászokunk, hogy az ősz mindig hoz számunkra valami újat, valami izgalmasat.

Hogy mit értünk ezalatt? Gondolj csak bele! Ekkor megyünk vissza az iskolába, új tanszereket kapunk, újra találkozhatunk a régi barátainkkal. Felnőttként is ugyanez a kép él bennünk.

A szeptember elseje mindig ugyanazt jelentette minden évben: az újrakezdést, amikor toszta lappal indulhattunk neki az aktuális tanévnek, és akár új osztálytársakkal, barátokkal gazdagodtuk. Ezért a fejünkben elültette ezt a képet a rengeteg tapasztalat, és az ősztől minden évben valami újat vártunk felnőttként is.

A felnőttek számára ráadásul még egy új jelentőséggel is bír a dolog. Az ősz az, amikor a nyári forgatag egy picit alábbhagy, beköszönt a hideg, és picit nyugisabb lesz az életünk, legalábbis tudat alatt a legtöbben ezt élik meg.

Teljesen normális tehát, hogy az őszt ennyire szeretjük. Az élet részének egyfajta körforgása. Tudjuk, és várjuk, amikor a nyár után a meleg elillan, a fák levelei hullani kezdenek, és az egész élettel teli táj lassan átalakul egy mély, téli álomra készülő lénnyé.

Ráadásul az ősz némileg közelebb hozza az ember önmagához is, ez is közrejátszik abban, hogy sokan szeretjük.

Ősszel ugyanis gyakran rossz az idő, és rákényszerülünk, hogy egyedül töltsük a szobában a napjainkat egy bögre forró kakaó társaságában.

Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy saját magunkba nézzünk, egy kis időt eltöltsünk önmagunkkal. Az ősz tehát remek módja annak, hogy egy kicsit mélyebben megismerjük saját személyiségünket is.

érdekes érdekesség pszichológia életmód


Megtekintések száma: 18784


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet