2016 Október 08

Tudtad, hogy egy új kutatás olyan dolgot derített ki a kávézásról, mely alapjaiban változtathatja meg az emberek reggeli kávéhoz való viszonyát? Azt is tudod, hogy mi az?

Akár hiszed akár nem, olyan dolog derült most ki a kávéról, aminek nem nagyon fogsz örülni. Sőt, lehet, hogy a reggeli kávézási rituáléidat is gyökeresen át fogja alakítani.

Nem várt hatás

A reggeli kávézás nem azt a hatást váltja ki, amit kellene neki. Legalábbis nem úgy, mint korábban gondolták a kutatók.

a ugyanis éhgyomorra isszuk, - márpedig az emberek 86%-a így issza a kávéját a reggeli órákban - akkor különféle gyomorpanaszokat okozhat, és okoz is sok megfigyelt klinika esetben a kávé.

Bár a panaszok eleinte nem számottevőek, később komoly következményeik lehetnek. Megfigyelték, hogy egyes esetekben gyomorhurutot, és különféle bélgyulladásokat képes okozni, nagyon súlyos - de szerencsére ritka - esetben pedig vastagbél rákot is.

A reggeli kávézás tehát nagyon nem egészséges, de elsősorban nem is azzal van a baj, hogy reggel kávézik valaki, hanem az, hogy éhgyomorra teszi mindezt.

Éhgyomorra nem lenne szabad

Persze tudjuk, hogy sokaknál a kávé egyfajta napindító, és míg nem iszik meg egy pohárral, addig nincs is belőle semmi, és csak álmosan szédeleg a konyhában.

Arról is megoszlanak egyébként a vélemények, hogy reggel érdemes-e a kávét inni, vagy a nap későbbi részében, ugyanis szintén kutatásokkal támasztották alá, hogy a délelőtt 10 óra körül megivott kávé adja a legtöbb energiát, legnagyobb éberséget.

Fontos tehát, hogy ne a reggeli rutin elején kezdődjön a kávézás, hanem együnk előtte néhány falatot, mert ezzel megelőzzük a szervezetre gyakorolt negatív hatását.

Ráadásul a káros hatás mellett ilyenkor megnő a szervezet kortizol szintje, ami meglepő módon éppen álmosítani fog minket ahelyett, hogy ébrenlétünket szolgálná.

Tartsd észben tehát, hogy nem lenne rossz ötlet átvariálni a reggeleket az egészség jegyében. Előbb egyél pár falatot, és csak utána dönts magadba egy feketét!

egészség érdekes érdekesség tudomány életmód lávé kávézás


Megtekintések száma: 17833


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet