2018 Február 28

A szelfizés már Magyarországon is évek óta nagy népszerűségnek örvend, méghozzá olyannyira, hogy különböző applikációk is készülnek hozzá, amelyekkel a cégek havonta dollár milliókat zsebelnek be. Ilyenek például a Snapchat, Sminkes filterek, sőt már a Facebook Messenger kamerája is hétről-hétre megújuló lehetőségeket kínál.

De az a tény, hogy lassan minden mozdulatunkról kattintunk egy képet, a szakembereket is foglalkoztatni kezdte. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szelfik iránti megszállottságot komolyan kell venni, sőt a „betegség” már nevet is kapott: az ebben szenvedő a Selfitis, vagyis a Szelfizmus.

Hol kezdődik a függőség?

A Nottingham Trent Egyetem kutatói szerint a kóros szelfifüggőség legalább napi 6 közösségi médiára feltöltött képnél kezdődik.

A Szelfisták által gyakran hallható mondatok:

„Nem mehetsz el úgy étterembe, hogy nem készítettél ott magadról egy képet”

„Ha órákig készülődik az ember valahova, azt muszáj megörökíteni”

A tanulmány szerint ezek az emberek gyakran kerülhetnek összetűzésbe a körülöttük élőkkel hasonló okokból. Egy korábbi brit kutatás szerint pedig a túlzásba vitt szelfizés biztos és egyszerű módja annak, hogy megutáltassuk magunkat a környezetünkkel. Ha elárasztjuk a közösségi médiát a képeinkkel, az egyrészt felkeltheti az ismerőseinkben a versenyszellemet, másrészt azt az üzenetet közvetíti, hogy magunkat és az ismerőseinket is külsőségek alapján ítéljük meg.

It’s all about the right timing 🔮🕰

Junaid Ahmed (@junaidahmedx) által megosztott bejegyzés,

Junaid Ahmednek 50 000 követője van jelenleg az Instagramon, és vállalja, hogy a szelfi-függő.

A 22 éves fiú naponta körülbelül 200 képet készít magáról.

Emellett kifejezetten ügyel rá, mikor kell a fotóit feltöltenie a közösségi oldalakra úgy, hogy a lehető legtöbb lájkot szerezze meg, de ha 600-nál kevesebbet kap, azonnal törli is a képet.

"Amikor feltöltök egy képet, az első percben valószínűleg 100 lájk érkezik rá. Imádom, amikor a telefon egyszerűen megőrül a kezemben!”- mondja Junaid.

Looking forward to a few drinks tonight 🥂🎉

Junaid Ahmed (@junaidahmedx) által megosztott bejegyzés,

Állítása szerint a képei alatti negatív megjegyzések már nincsenek rá rossz hatással, de azt elismeri, hogy az arcán végzett sebészi beavatkozásokat legfőképp a nyomás miatt csináltatta, hogy tökéletesen nézhessen ki.

"Évekkel ezelőtt még teljesen természetes volt az arcom, de manapság már a közösségi média megszállottságával gondolkodom… és folyamatosan frissíteni szeretném magam.

A fogaimat, állkapcsomat és az ajkaimat is megcsináltattam, emellett botoxoltam, a szemöldökömet kitetováltattam, a felesleges zsírokat pedig lefagyasztattam" – meséli.

Junaid a BBC-nek azt is elmondta, hogy már korábban rájött a média negatív társadalmi hatásaira, de nem veszi túl komolyan.


Megtekintések száma: 25994


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet