2016 Szeptember 09

Megdöbbentő, már-már evolúciós jelentőségű magyarázat született arra, hogy miért nem tudunk alapvetően ellenállni a pizzának.

A legtöbb ember nem tud ellenállni a pizzának, ez bizonyított tény. Bár akadnak a bolygón fura szerzetek, azért tegyük a szívünkre a kezünket: bármikor, bármilyen körülmények között be tudnánk burkolni egy szelet pizzát, ha megkínálnak vele.

A pizza szinte függővé tesz. A nap bármely pontjában képesek lennénk elpusztítani néhány szeletet. Sokan kutatták már annak az okát, hogy miért van ez így, úgy tűnik, végre megfejtették a sötét titkot.

A magyarázat meglehetősen furcsa, egyben megdöbbentő is.

Úgy tudtuk, nyelvünk öt alapvető ízt érez, azonban a kutatás során kiderült, hogy valószínűleg van egy hatodik is, ami a szénhidráthoz köthető – a pizza pedig tele van szénhidráttal, mondhatni igazi szénhidrát bomba.

Egy kutatócsoport fáradtságos munkával megállapította, hogy többek között éppen ezért a rejtélyes hatodik ízért imádjuk annyira a pizzát.

Az édes, savanyú, keserű, sós, valamint a mostanában közkinccsé vált “umami” íz mellett ugyanis úgy vélik, a szervezetünk képes érezni a szénhidrátokban dús ételek különleges ízét is, amelyet nyugodtan nevezhetünk hatodik íznek is.

Ha a történelemben visszatekintünk, minden kultúrának megvan a maga fő forrása a komplex szénhidrátok bevitelére. A pizza pedig egy olyan étel, ami ugyan jó ideig olasz specialitás volt, azóta elterjedt a világon, és tele van ezt a hatodik ízt kiváltó dologgal: szénhidráttal, keményítővel.

A kutatások során egy érdekes kísérletet is elvégeztek, különböző jelentkezők segítségével. Az alanyoknak szénhidrátos ételeket adtak, és megkérték őket, hogy írják körbe, milyen ízt éreznek.

Mint kiderült, jelentős részük azt mondta, “keményítő” ízt érez, amiből arra lehet következtetni, hogy sikerült felvenni a hosszú láncú keményítőket, és az enzimek által bontott cukrokat. Mindebből következik, hogy a nagy energiasűrűségű élelmiszerek – mint amilyen a pizza is - onnan fakad, hogy nem csupán az íze jó, hanem nyelvünk kémiailag is képes azonosítani őket.

Tehát ha te sem tudsz ellenállni a pizzának, nem véletlen. És mostmár tudományos bizonyíték is van rá, hogy egyszerűen finom!

Ha tetszett a cikk, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség étel ételek pizza tudomány


Megtekintések száma: 19334


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet