2016 Szeptember 11

Amerikai kutatók egy olyan, új technológián alapuló csomagolóanyagon dolgoznak, mely egyszerre ehető, és még egészséges is.

Bár ma már a csomagolóanyagok egy része a zölden gondolkodó nagyobb ipari cégeknek köszönhetően újrahasznosítható, ez még kevés ahhoz, hogy egy szép új világban éljenek az emberek a jövőben.

Az újrahasznosítás mértéke sem mindegy, ugyanis rengeteg újrahasznosítottnak mondott termék csomagolást valójában nem, vagy csak részben lehet újrahasznosítani, ráadásul nem is költséghatékony módon.

Ezek ráadásul akár káros vegyszereket is juttathatnak az ételbe. Amerikai kutatók dolgoznak jelenleg olyan alternatív csomagolóanyagokon, amit akár meg is ehetünk.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatói felfedezték, hogy egy bizonyos tejfehérje, a kazein alkalmas arra, hogy kifejlesszenek belőle egy ehető, biológiailag lebontható csomagolóanyagot.

A csomagoló fólia kazeinból készülne nagyrészt, és az előzetes becslések szerint legalább 500-szor hatékonyabban szeparálja el az ételt az oxigéntől, mint az eddigi csomagolóanyagok.

A kutatók kísérleteik során glicerolt és citrus pektint adtak a kazein bevonathoz, amely víz és a kereskedelemben is kapható kazeinpor keverékéből készült. A glicerol a fehérjebevonatot lágyabbá tette, a citrus pektin pedig a szerkezetét javította, amivel ellenállóbbá tette a párával és a magas hőmérséklettel szemben.

A csomagolóanyag egyes összetevői ráadásul nem csak egyszerűen nem károsak, hanem kifejezetten ehetőek és táplálóak.

A felhasználási területe a jövőben óriási lehet. Hiszen egyfajta utólagos táplálék is lesz, melyet a főtermék elfogyasztása után ennénk meg.

Kávék, levesek, csokik csomagolóanyaga lehetne első körben, de felhasználható lenne akár UNICEF szállítmányoknál is, így a rászorulók a csomagolót is el tudnák fogyasztani.

Előzetes becslések szerint így sokkal kevesebb szemét kerülne az utcákra, és szennyezné a környezetet.

érdekes érdekesség tudomány technika


Megtekintések száma: 19803


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet