2016 Október 13

Légy büszke magadra! Kutatások bizonyították be, hogy a kislányok sokkal több házimunkát végeznek gyerekkorban, mint a kisfiúk! A kutatók rá is jöttek ennek pontos okára!

Ha valamiért büszke lehet magára az ember lánya, az az, hogy gyerekkorban mintagyerek volt, és mindent megcsinált, szót fogadott.

Többet töltöttünk házimunkával, mint a fiúk

Most úgy tűnik, bizonyítékot is találtak arra a kutatók, hogy a kislányok sokkal több házimunkát hajlandóan elvégezni, mint a fiúk.

Legyél hát büszke magadra, mert nem csak te érezted azt, hogy többet dolgozol, mint a fiú testvérkéd, hanem tényleg így volt.

Az öt és tizennégy év közötti lányok negyven százalékkal több időt töltenek fizetség nélküli házimunkával, mint a hasonló korú fiúk, ezáltal kevesebb lehetőségük van a tanulásra, játékra, a gyerekkor élvezésére.

A tanulmány, mely kimutatta ezt az eredményt, nem más, mint az UNICEF egyik saját tanulmánya.

A lányok fiatal korban sokkal könnyebben befoghatóak a munkára, így a háziállatok gondozására, a lakás kitakarítására, vagy bevásárlásra.

A kutatásban szerepeltetett helyek között azonban voltak aránytalanok is, ahol a lányok aránytalanul sok házimunkát végeztek. Ilyen volt például Burkina Fasó, vagy Jemen is.

"A fizetség nélküli házimunkákkal való túlterhelés már a kora gyermekkorban megkezdődik, és fokozódik, ahogy a lányok serdülővé válnak. A lányok ennek következtében feláldozzák a tanulás, a fejlődés vagy egyszerűen a gyerekkor élvezetének lehetőségeit" – nyilatkozta a tanulmányt végző egyik kutató, Anju Malhotra.

Nem tudatosság, hanem kényszer

Tehát a nőknél ez nem tudatos folyamat, hanem sokszor rá vagyunk kényszerítve már gyerekkorban. 

Ez azért nagyon rossz dolog, mert a kutatás arra is kitért, hogy ez a rengeteg gyerekkorban végzett házimunka alakíthatja ki később bennünk, nőkben a nemi sztereotípiákat.a nemi sztereotípiákat, valamint a lányok és nők generációkon átívelő dupla terhét.

Az elemzők szerint a nemi egyenlőtlenség továbbra is hatalmas megoldandó problémát jelent az ENSZ új, tavaly elfogadott globális céljainak elérése szempontjából.

Az ENSZ célkitűzései között szerepel egyébként az a téttel, hogy a nők teljesen egyenjogúvá váljanak

A héten bemutatott jelentés többet között arra figyelmeztetett, hogy lányok milliói maradnak mindaddig veszélyben, amíg nem lesznek jobb statisztikák és adatok az olyan problémák feltérképezésére, mint a lányok ellen elkövetett szexuális erőszak és az iskolából való kimaradás, vagy a túlzott házimunkába való belehajszolás.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 10603


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet