2019 Július 24

David Latimer 1960 húvét vasárnapján ültetett növényeket egy hosszú csipesz segítségével egy 10 gallonos üveglombikba. Ekkor még ő sem hitte, hogy 40 évvel később ez teszi majd őt híressé.

Az üveget mindössze egyetlen alkalommal, 1972-ben nyitotta fel, hogy meglocsolja a benne élő növényeket. Ettől az egy kivételtől eltekintve a palackkertet végig lezárva tartotta. Állítása szerint azóta úgy beleszorult a dugó az üvegbe, hogy akarva sem tudná kinyitni.

A palackot a lépcsője alatt, fényes, ám közvetlen napfénytől védett helyen tárolja, a palackkert növényeinek ugyanis a napfényen kívül semmi másra nincs szükségük az életben maradáshoz. A titok az üvegben létrejövő önfenntartó ökoszisztéma.

A fotoszintézis során a növények a leveleiken keresztül elnyelt napfényből nyernek energiát. Mivel a palackkert egy teljesen zárt rendszer, vízkörforgása is egy önálló folyamat: a palack belső falára lecsapódó víz újra meg újra megöntözi a növényt. 

Azok számára, akik úgy érzik, hogy nincs elég idejük szobanövényeik ápolására, már Magyarországon is elérhetők gondozásmentes növények exkluzív formában, mivel a palackkertek holland szakértője, a Growing Concepts már hazánkban is terjeszkedik. 

via babaportal.hu

hihetetlen növény kert fenntarthatóság ökoszisztéma


Megtekintések száma: 4361


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet