2017 Decemberr 31

Minden Szilveszter egy esély az óév búcsúztatására és egy csodálatos újév köszöntésére.

És, bár szerte a világon emberek millió ünnepelnek, azt, hogy milyen módon ünneplik, az néha lehet nagyon személyes, és, olykor, rendkívül egyedi.

Mint ahogy helyenként fura és bizarr módon ünneplik a karácsonyt – például a Télapó együtt érkezik, a nem túl kellemes Krampusz párjával – ugyanígy, néhol igen kreatív módon köszöntik az új évet is.

Az alábbiakban összegyüjtöttünk egy exkluzív listát a szilveszteri hagyományokról. Bár már sok szokásról halluttunk, az alantiakról, bizányára még nem.

Fogalmam sem volt arról, hogy van olyan ország, ahol az emberek temetőben alszanak az újév ünnepén. És természetesen arról sem hallottam még, hogy van egy amerikai város, ahol élő állatot engedlek le a Szilveszteri labdában.

Ezek közül, Önnek melyik tetszik a legjobban? Az Ön városában hogyan köszöntik az újévet? Tudassa velünk!

Ecuador

Az Atlas Obscura, szerint „Ecuadorban éjfélkor az emberek, szerte az országban politikusok, pop sztárok és más ikonok bábus-képmását fáklyákkal égetik el az utcákon.”

A bábuk tűzbe vetése az óév minden rosszának eltüntetését jelenti, hogy az újévet tiszta lappal kezdhessék.

Az ecuadoriak bárki bábu-képmását elégetik, Spongyabobtól, a vezető politikusokéig.

Spanyolország

Az NPR, szerint, „Az egész ország a televizós képernyők előtt, vagy a városok terein gyűlik össze, egy tál zöld szőlővel a kezükben és piros fehérneműt viselve”.

Amíg a madridi Real Casa de Correos harangjai elütik a tizenkettőt, addig a spanyonyolok megpróbálnak annyi szőlőszemet lenyelni, amennyit csak tudnak. Aki mind a tizenkét szőlőszemet le tudja nyelni a kongatás végére, az, állítólag szerencsés lesz a következő évben.

És, ha mindez még nem lenne elég egyedi, ezt úgy kell tenni, hogy mindenkinek piros fehérneműt kell viselnie!

Svájc

A United Planet, szerint “Azért, hogy az új év szerencsében, békében és jólétben teljen el, a svájciak egy gombóc fagyit dobnak a padlóra.”

A gyermekek és felnőttek egyaránt részt vesznek ebben az újévi rituáléban, ami, állítólag jó szerencsét és bőséget hoz az újévben.

Japán

A Japan Monthly Web Magazine, szerint, “Az éjfél közeledtével a templomi harangok mély, búgó hangját lehet mindenhol hallani. A harangok 108 alkalommal szólalnak meg, ahogy az óév elbúcsúzik az újév, pedig beköszönt.”

A 108 harangszóról azt mondják, hogy az ember 108 különböző bűnét hivatott szimbolizálni a Buddhista hitvilágban. A harangszó az előző év bűneit törli el.

Minden harang 107 alkalommal csendül meg éjfél közeledtével, és egy éjfél útán.

Dánia

A MarthaStewart.com, szerint, “Sok dán úgy ünnepli az újévet, hogy éjfélkor székekről ugrálnak le…. Tányérokat is dobálnak a szomszéd küszöbére, ezzel szimbolizálva a barátságot.”

A székekről történő leugrálással a dánok a régi dolgok elhagyását és a jószerencse beinvitálását remélik az újévben.

A tányér-törés pedig a barátszerzésről szól. „Azt mondják, hogy aki a legtöbb tányért töri el, annak lesz a legtöbb barátja az újévben.”

Észtország

A HolidaysCelebration.com, szerint, “A 7-es, 9-es és a 12-es számok szerencsések az észteknél. Olyan hiedelem járja náluk, hogy, az új év első napján 7-szer, 9-szer, vagy 12-szer kell enni.”

A hagyomány szerint azt mondják, hogy „ez a biztosíték arra, hogy az újévben bőségesen legyen élelmük!”

Az az ember, aki képes hét étkezést végig enni az újév napján, akkor hét ember erejével rendelkezik majd az újévben.

Chile

A Crave szerint, “Egy chilei kisvárosban, Talcában, a helyiek úgy ünneplik az ú év hajnalát, hogy a temetőben alszanak, szeretteiktől körbevéve.”

Ez a hagyomány újkeletű, csak 1995-ig nyúlik vissza, mindamellett egyre nő a népszerűsége, évente 5000 ember vesz részt a ceremóniában.

Fülöpszigetek

A Tagaloglang.com, “Az új évi készülédés része, hogy12 kerek formájú gyümölccsel várják az újévet, amik az év 12 hónapját szimbolizálják.”

Más szilveszteri hagyományaik is a kerek szimbólumokat és tárgyakat érintenek.

„A filippínók ilyenkor pöttyös ruhát viselnek, mert a kerekség a jólétet jelenti. A zsebeik kerek pénzérmékkel vannak teli, melynek csörömpölése odavonzza a vagyont”.

Virginia, USA

A MapMuse.com azt írja, hogy Szilveszterkor „megnézhetik a Fredericksburg körtét, ahogy végig legurul a Caroline Street.”

A Virginia állambeli a Fredeicksburgban a körte, egy nagy megvilágított gyümölcs, aminek a nagysága az újév közeledtével csökken.

A „Körte ejtés” nem összetévesztendő a Harrisburgi, PA, földiepres, az elmori, OH, kolbászos, vagy a key westi, Florida rubin papucsos, hasonló szokásokkal.

North Carolina, USA

Az amerikai újévi „potyogó tárgyak” hagyományát folytatva, ez az egyedülálló hagyomány, Észak Carolinában, Brasstownban honos.

A LA Times, Saba Hamedy szerint, “Egy oposszum befogásával kezdődik. Aztán Szilveszterkor az oposszumot lassan leeresztik egy műanyag ketrecben, miközben a nézők visszaszámolják a perceket éjfélig. Utána, persze, az oposszumot elengedik.

Az oposszum „ejtés” mellet, évente még Miss Oposszum versenyt is rendeznek.

Georgia, USA

A PeachDrop.com, szerint “A őszibarack-ejtés a legnagyobb szilveszteri ünnepség délkeleten és 16 órán át tart… A 800 font (kb. 400 kg) súlyú őszibarackot az éjféli óraütés előtt fejezi be földi pályafutását.”

Az őszibarack régóta Georgia szimbóluma és történelme büszkesége. Az óriás barackot üvegszálból és habból készítik és 1989 óta minden évben lepottyantják.

Ezek a hihetetlen szilveszteri szokások, valóban szórakoztatók, ünnepiek és teljesen bizarrok.

Önöknél mi a szokás szilveszterkor? Kérjük, írja meg nekünk.

Kérjük, ossza meg cikkünket azokkal, akikkel szeretik a Szilvesztert!

érdekes érdekesség ünnepek


Megtekintések száma: 38480


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet