Sunday, January 21, 2018

Az a hit, hogy a tej jó kalcium forrás, egy régi táplálkozási útmutatóból, ered, amelyet még mindig követnek. De az ősrégi tanácsoknak is van lejárati dátuma, így, az, hogy a tej jó a csontoknak, mára már lejárt.

A szövetségi kormány jelenleg 2 és fél pohár tejfogyasztást ajánl gyermekeknek és pohár csészényit felnőtteknek. Napi 1000 mg a napi NIH (*NIH = Nemzeti Egészségügyi Hivatal az USA-ban - *fordító) által ajánlott mennyiség, és minden pohár tej, durván 300 mg kálciumot tartalmaz. Ezért tekintik a tejet magas kálcium tartalmú forrásnak.

Mielőtt nekiállnánk ledegradálni a tejet, mint kálcium forrásunkat, az alábbiakat kell tudni. Az életünk 99% kálcium tartalmát a csontunk tárolja. A szervezetünk a kálciumot naponta használja fel a csontokból, amit a testünk nem termel újra. Élelmiszereken keresztül kell a pótlást beszereznünk. Ezért van az, hogy már régóta úgy tartják számon a tejet, hogy hasznos a szervezet számára.

Mi történik, ha nem sikerül feltölteni a kalcium tartalékainkat? A csontok törékennyé válnak, így hajlamosak lesznek törésre. A kálciumhiány gyakran szerepel úgy, mint a csontritkulás egyik lehetséges oka.

Az Ortopédiai Egyesülés szerint, „A csontritkulás a leggyakoribb csontbetegség. Ez fokozatos csontvesztéssel jár, és növeli a csonttörések kockázatát. A csontritkulás sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és az előfordulási gyakorisága az életkorral nő. A csontritkulásos csontvesztés törésekhez és gyengeséghez vezethet.”

Hogyan okozhat csontritkulást a tej

Nos, most már tudjuk, hogy mit tesz a kálcium és mit a csontritkulás, de mi a kettő között a kapcsolat?

Mivel a tej állati fehérje, és állattól származik, savanyító hatással van a szervezetre. Amikor a szervezet egy nagyon savas ételnek van kitéve, akkor úgy működik, hogy az egyensúly helyreállításához, az az a sav semlegesítésére a szervezet kálcium tartalékából vesz el. Ez rendben is van. A kálcium az, amit a szervezet a savas ételek semlegesítésére használ fel. Vagyis, ahelyett, hogy a tej jót tenne a csontjainknak, kivonja a kálciumot a csontjainkból, mert sav-semlegesítőként kell azt felhasználnia

Egy svédországi kutatócsoport elhatározta, hogy megvizsgálja az összefüggést a tejfogyasztás és a csonttörések között. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők körében erős összefüggés van a tejfogyasztás, a magasabb halálozási arány és a csonttörések között.

Egy másik esetben, a Harvard Nurses Health Study tanulmánya azt mutatta ki, hogy a tejfogyasztás nem akadályozza meg a csípő, vagy egyéb töréseket. Holott, a tej támogatói ezt állítják.

Élelmiszerek a csontok jobb állapotáért

Ha a tejtől nem kapjuk meg a szükséges kalciumot, sőt inkább rontja a csontok állapotát, akkor honnan tudjuk biztonságosan beszerezni a szükséges ásványt?

Íme egy pár opció

 • 1 adag amerikai kelkáposzta – 360 mgs
 • 1 adag konzerv szardínia – 325 mgs
 • 1 konzerv lazac – 180 mgs
 • 1 adag tofu 205 – mgs
 • 1 adag brokkoli – 200 mgs
 • 1 serving of kale – 180 mgs

De nem csak kálciumot kell fogyasztani a csontok egészségéért. 

A D-vitamin is nélkülözhetetlen a csontok jó állapotáért, és ezt gyakran elfelejtik, mivel mániákusan a kálcium fontosságát hangsúlyozzák. D-vitamint a napból is kapunk, de, ha aggódunk a napsugárzás káros hatásai miatt, akkor próbálja ki az alábbi ételeket:

 • tojássárgája
 • marhamáj
 • tonhal
 • makréla
 • lazac
 • egyes, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint például a narancslé és a gabonafélék

De, vitaminos kiegészítést is alkalmazhat, a D-vitamin és a kálcium is biztosítja a napi szükségletet. Sőt, a Harvard Egészségügyi Kiadványa azt javasolja, hogy a megfelelő napi mennyiség eléréséhez szedjünk kiegészítő vitaminokat.

És végül; vegyük ki az étrendünkből a tejfogyasztást? Valószínűleg nem szükséges. De, bizonyosan el kell azon gondolkodni, hogy a hit, hogy megelőzi a csontritkulást, valós-e. Valamint, egyéb kalcium forrásokat kellene bevenni az étrendje.

egészség táplálkozás egészség megelőzés


Megtekintések száma: 362968


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet