2022 Január 19

Talán megdöbbentő lehet, de nem csak epe vagy vesekő alakulhat ki az emberben, hanem mandulakő is. Ez a jelenség bár ártalmatlan, nagyon sok kellemetlenséget tud okozni.

Bár a rossz leheletnek rengeteg oka lehet, vannak esetek, amikor minden lehetséges okot kizártunk, és még sincs meg a szag forrása.

Ilyenkor kell és érdemes mandulakőre gyanakodni.

Kevesen tudják de a torokmandula rendkívül fontos szerepet játszik a test védelmi rendszerében. Ő az első bástya, aki a csata élvonalán harcol, és azonnal kiszűri, észreveszi a káros anyagokat.

Éppen ez a szerep a kulcsa annak, hogy miért alakulhat ki időnként a kellemetlen szagot árasztó mandulakő.

Időnként ugyanis a mandula természetes folyamatában zavar állhat be, ez pedig azt eredményezheti, hogy a kórokozók elkezdenek összegyúlni a nyálban.

Az idővel apró masszákat alkot, mely megkeményedik, és kifehéredik. Általában lehetnek különálló kövek, de arra is van példa, hogy egy nagy kő alakul ki a mandulán.

A mandulagyulladásra hajlamos egyéneknél magasabb a mandulakő kialakulásának kockázata.

A már kialakult kövek panaszmentesek, és nem okoznak akkora galibát a szervezetben, mint a hagyományos epe vagy vesekő. Ami azt illeti, el is lehet éldegélni velük a hátralévő életünkben, ha el tudjuk viselni saját leheletünk roppant kellemetlen szagát.

Azonban az idő előrehaladtával a rossz szájszag torokfájás, esetleg nyelési nehézség vagy kisugárzó fájdalom, duzzadt mandula és időnként szabad szemmel is észrevehető kövek jellemzőek.

Ezek a követ, ha már kialakultak, sokszor csak műtéti úton távolíthatóak el, de vannak esetek, amikor váratlanul fel-felköhögünk egy-egy kisebb-nagyobb darabot.

A népi gyógyászat a sós vízzel való gargarizálást tartja a megfelelő terápiának ilyen esetben, illetve az is beválhat, ha nyelvünket minden reggel megmossuk, letakarítjuk róla a lepedéket.

egészség életmód betegségek


Megtekintések száma: 139889


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet