2018 Április 03

A vitaminok nem csak a téli időszakban szükségesek a szervezetednek, hanem egész év minden napján. A vitaminok jelentik azt az erős szövetségest, mellyel szinte bármilyen betegséget képes vagy megelőzni.

Tudjuk, hogy a vitaminok nagyon fontosak a szervezetnek. De miből is áll egy vitamin, és miért ennyire fontos az életünkben, hogy hozzájussunk a megfelelő vitaminmennyiséghez?

A vitaminokról általában

A vitamin tulajdonképpen egy szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Léteznek olyan vitaminok, melyeket képesek vagyunk mi is előállítani a szervezetünkben, ilyen a D vitamin, amit a sok napsütés során vagyunk képesek termelni, amikor napsugarak érik a bőrünket.

És ha vannak olyan vitaminok, amiket elő tud állítani a szervezetünk, akadnak olyanok is, amikre képtelenek vagyunk.

A C vitamint bármilyen hihetetlen, de nem képes az emberi szervezet önmagától előállítani annak ellenére, hogy az állatvilág képviselőinek nagy része, főleg az emlősök képesek saját szervezetükben előállítani.

A vitaminok szerepe

A vitaminoknak nagy szerepe van az ember életében. Ha nem kapnánk rendszeren vitamin utánpótlást a különböző ételekkel együtt, akkor nem húznánk túl sokáig.

Gyakorlatilag szövetségeseinkként kell tekintenünk rájuk a különböző betegségek elleni harcban és az egészségmegőrzésben.

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vízben oldódó vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet tárolni tudja, főleg a zsírszövetekben és a májban, ezért normál, egészséges étkezés mellett nem feltétlenül szükséges a napi pótlásuk.

Ilyen vitamintabletta rendszeres szedése esetén elvileg fennáll a túladagolás veszélye, de még ma sincs ez az elmélet tudományosan bizonyítva.

Mennyit, mikor, és miért?

A vitaminokról számos tévhit és legenda kering, főleg az adagolásukról, és a megadott mennyiségekkel kapcsolatban.

Az aszkorbinsav antioxidánsként fejti ki áldásos hatását a szervezetünkre. A napi beviteléről szóló 60 mg-os legendák azonban csak a skorbuttól óvnak meg bennünket.

Az az igazság, hogy jóval többet kellene szednünk belőle, de ez az információ még ma sem terjedt el rendesen, így sokan nem fogyasztanak elég C vitamint.

Elméletileg ma már bizonyított, hogy legalább napi 500-1000 mg C vitamint kellene fogyasztani, ennyi mennyiséggel pedig nagyon komoly betegségeket lehetünk képesek megelőzni, és ténylegesen sokkal ritkábban leszünk betegek.

Ma már az a tévhit sem igaz – legalábbis nem találtak rá egyértelmű bizonyítékot – hogy a magas dózisú C-vitamin vesekövet okozna.

Érdemes tehát a magasabb dózisú vitaminokat fogyasztani, és megkérdezni a patikában, hogy melyeket ajánlják leginkább. A vitaminoknak, multi vitaminoknak ugyanis fontos szerepe van az életünkben, és egy hosszabb, élhetőbb életet biztosíthatnak számunkra.

vitaminok egészség egészségmegőrzés


Megtekintések száma: 190377


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet