2022 Január 20

Rengeteg hajszálad szokott a zuhanyzód lefolyóján megmaradni? Ne akadj ki — még. “A hajveszteség nőknél, bizonyos mennyiségnél normális,” mondja egy vezető New York-i haj-helyreállítással foglalkozó szakember, Dr. James C. Marotta. “Egy nő naponta általában 50-100 hajszálat hullajt el, sőt, van, hogy 150-et is.”
mennyi-hajveszteseg-a-normalis

De, ha kezded azt érezni, hogy napról-napra egyre több hajad hullik ki, akkor Dr. Marotta az alábbi trükköt ajánlja: “Fogj körülbelül 60 hajszálat az ujjaid közé és kezd húzni, miközben a hajadban végigtúrsz. Ilyen esetekben általában 5-8 kihullott hajszál a normális. Habár 15 hajszál fölött már nem számít átlagosnak, ami azt jelenti, hogy több hajszálad hullik ki a kelleténél.”
Dr. Marotta szerint a helyzet ilyenkor a következő: “A legtöbb embernél a hajszálak 90 százaléka növekedési fázisban van, míg 10 százalékuk „nyugvó” fázisban, vagyis a hajad 10 százaléka ki fog hullani és helyet biztosít új hajszálak növekedésének egy bizonyos idő alatt. Ha húzásonként több, mint 15 hajszálat veszítesz, akkor a hajszálaid több, mint 10 százaléka van „nyugvó” fázisban. Míg ez még nem ad nagyobb aggodalomra okot, de ilyen esetekben jó lehet megkérdezni egy szakértőt arról, hogy mit lehetne kezdeni a folyamat megállításával kapcsolatban.”

mennyi-hajveszteseg-a-normalis

Még, ha rá is jössz, hogy elég sok hajszálad hullik ki, az még nem feltétlenül ad okot nagyobb aggodalomra. “A túlzott hajhullás oka lehet a túlságosan sok stressz, vagy esetleges vitaminhiány.
Ezért fontos, hogy odafigyelj az életstílusodra, amikor a hajhullás problémája előáll.” Mondja Dr. Marrotta. Habár figyelmeztet minket arra, hogy: “a hajhullás oka lehet még hormonális, immunológiai eset, vagy származhat valamiféle fertőzésből.” De bárhogy is legyen, nem rossz ötlet ilyen esetekben ellátogatni egy orvoshoz, már csak azért is, hogy csökkentsünk az emiatti szorongásunkon.


Megtekintések száma: 120525


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet