2016 Szeptember 26

Sok diétás a fehérje dús diétás étrendre esküszik. Tény, hogy ezzel a módszerrel gyorsan, és nagy mennyiségű súlytól szabadulhatunk meg, de vigyázni kell, nehogy túlzásba vigyük!

A fogyokúrázás, vagy a diétázás ma a Föld lakosságának egy jelentős részét érinti.

A fejlett nyugati államokban minden 3. ember jelentős túlsúllyal küzd, ami hatalmas arány az elmúlt évtizedek adataihoz képest.

A nyugati világ túlsúllyal küzd

Rengeteg fajta módszer létezik arra, hogyan veszítsünk súlyunkból, az aktív sportolástól kezdve a különböző diétákon át a fogyasztó csodaszerekig.

A kalóriák számolgatása helyett azonban sokak szerint az a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz.

Legalábbis a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából ez derült ki.

Az általuk nyert eredmények a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Fehérjedús diéta jelentős súlyvesztéssel

A kutatók rájöttek arra, hogy összefüggés lehet a modern, fejlett országok életmódja, és az általuk fogyasztott ételek és az elhízás között.

Az elmúlt évtizedekben a szánhidrátok fogyasztása nagymértékben nőtt, a fehérjedús ételek fogyasztása pedig jelentősen csökkent.

Ez a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő oka a modern társadalmakban. Nem véletlenül sikeres az Atkins-diéta, amely bőséges fehérjebevitelre épít.

Az Atkons-diéta kifejlesztése egy orvoshoz, Dr. Robert C. Atkins nevéhez fűződik. Az által kialakított diéta lényege a magas protein bevitel és a szénhidrátok szinte teljes mértékű elhagyása.

A szénhidrátok elhagyásával a szervezet úgy érzékeli, mintha nem jutna elegendő táplálékhoz, és elkezdi elégetni a lerakodott zsírokat. Mivel a diéta első két hete elég szigorú, a kezdeti fogyás gyors és látványos.

Túlzásba lehet vinni

Azonban mielőtt azt hinnénk, hogy az Atkins-diéta egy csodaszer, érdemes figyelmeztetnünk arra, hogy ezt a diétát is túlzásba lehet vinni.

Ha ugyanis a bevitt fehérjemennyiség túl sok, akkor különböző aggasztó egészségügyi problémákat idézhetünk elő a szervezetünkben.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy egyes friss kutatások kapcsolatot találtak az Atkins-diéta túlzott és hosszú távú alkalmazása, és különböző szívbetegségek között.

Ez azt jelenti, hogy ha hosszabb távon alkalmazza valaki a diétát, és nem a megfelelő arányokban, akkor azzal csak árthat a szervezetének.

Azonban ha a tápanyagbevitel kiegyensúlyozott, nem csak a fogyás könnyebb, de hosszútávon is egészségesebbek maradhatunk.

egészség fogyás diéta étrend atkins-diéta súlyvesztés


Megtekintések száma: 23985


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet