2022 November 06

A fogkefét negyedévente kell váltani
Megrögzött szabály az időtartamra annyira nincs, bár az a hír járja, hogy a fogkefe állítólag a használat első 2 hónapjában a leghatékonyabb. Ha nem is negyedévente váltod, de évente azért 2 olyan alkalom biztosan van, amikor cserélned kell.
 De egyébként akkor tanácsos új fogkefe után nézned, ha vírusos megbetegedésed illetve herpeszed volt. Ezeknél igen nagy a visszafertőződés esélye, ami valljuk be igencsak kellemetlen, ha éppen lábra álltál.
a-leggyakoribb-fogapolasi-tevhitek

A rágógumi pótolja a fogmosást
Ó, hogy mennyien hiszik ezt! Oké, káros hatása kifejezetten nincs a rágózásnak, hacsak nem ötösével falja őket valaki, napjában kétszer- de valljuk be ez extrém esetnek számít. Ennek ellenére a fogmosást nem helyettesíti semmiféleképpen sem, épp ezért, csak azt tudjuk javasolni, hogy az alapos fogmosást tényleg senki se hanyagolja.
A rágózás ennek ellenére hasznos, mert a nyáltermelésre pozitív hatással van, segíti azt, a fogzománc erősítésével, de örökké nem építkezhet ebből a szájhigiéniája egy embernek. Ennek ellenére kifejezetten javasolt, hogy heti 1-1 alkalommal rágózzunk, ha úgy adódik. Lehetőség szerint azért curkomentes darabokat válasszunk, lehet kicsivel drágábbak mint az olcsóbb társaik, de hosszabbtávon biztos, hogy jobb befektetés a fogaknak!

Az erős dörzsölés mindent megold
…csak azt nem, amit valójában kellene! Erősen dörzsölni nem ajánlott a fogakat, mert ilyenkor a fogzománcot rendesen koptatod. Hosszabbtávon ez több kárt okoz, mint amennyit használ. Sokkal több múlik a technikán, pl. a mozgás irányán- így ha sokáig szeretnéd megőrizni a fogaid épségét, akkor inkább a helyes fogmosás megtanulására szánj energiát!
Kivételesen itt is előjön a híres mondás: többet ésszel, mint erővel!

 Étkezés után azonnal fogat kell mosni
Van egy rossz hírünk: régen butaságokkal riogattak. Az igazság az, hogy étkezés után majdnem egy órát kellene várni ahhoz, hogy a szánk természetes kémhatása helyreálljon. Ha idő előtt fogat mosol, a savas közegnek köszönhetően a fogzománcod az elvékonyodás útjára lép és ha ez nem lenne elég ok, akkor itt van még egy elrettentő példa: nagyobb a fogszuvasodás esélye is. Ugyan, ki szeretne lyukas, vagy éppen betömött fogakkal járkálni?

a-leggyakoribb-fogapolasi-tevhitek

Nekem mindegy, én ilyen fogakat örököltem
Fogaid állapota javarészt rajtad múlik nagyobb mértékben! Az, hogy a génjeidben mit hozol magaddal, az egy másodlagos szempont. Lehet valakinek kitűnő génállománya is, ha nem törődik a fogaival sohasem, azok idő előtt kihullanak. Ráadásul, pont a rossz gének miatt kellene még nagyobb figyelmet fordítanod a fogaidra, mert nagyobb odafigyeléssel éveket nyerhetsz a Magad számára, ami egyáltalán nem mindegy, hogyha a fogorvos vagy az implantátum árát nézzük, ami ugyan időtálló, de meglehetősgen költséges – és valljuk be Magunk között, hogy nem is ugyanaz, mintha valódi fogsorral rendelkezve harapnánk bele az ételbe.

A tejfogak nem szorulnak különösebb ápolásra
Helytelen dolog a kisebbeket nem az első perctől fogva arra tanítani, hogy hanyagolják el a fogápolást. Kisebb korban a legfogékonyabbak a hozott szokások átvételére, így érdemes már ekkor rászoktatni őket a rendszeres fogmosásra. A szuvas tejfog ki fog hullani- ez igaz, de a rosszul rögzült szokások nem fognak elmúlni az évek távlatából. Arról nem is beszélve, hogyha a fogszuvasodás miatt  a tejfog kihull, sajnos megvan az esélye, hogy a megmaradó fogsor deformáltan, vagy sérülten nőjön ki. Ennyit nem ér az, hogy a fogápolás alapjaira ne tanítsuk meg a csemetéinket! 

Források:
www.pixabay.com


Megtekintések száma: 83636


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet