2016 Október 09

A B12 vitamin rendkívül fontos vitamin a szervezet számára. Íme, 5 jel, mely előre jelezheti azt, hogy többre van szüksége szervezetednek.

A B12 vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára, és alábecsüljük jelentőségét.

Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ, részben alkati is lehet.

Hiányát azonban minden ember megérzi, ezért érdemes odafigyelni az intő jelekre. Ha az alábbi kérdésekre igen a válaszod akkor az előjele lehet, hogy többre lesz szükséged a B12-ből.

Ha elmúltál 50

Sajnos, ha előmúltál ötven, akkor onnantól kezdve egyre több B12-re lesz szükséged. Mint írtunk, az életkorral nagyban összefügg a fogyasztása és mennyisége, mint ahogyan más vitaminoké is.

Az öregedés során ugyanis egyre több kéne a szervezetnek, mert az egyre fáradtabb lesz, és egyre kevésbé bírja a gyűrődést. Ezért 50 éves kor felett a memóriazavarok és a demencia elkerülésére érdemes sokkal több B12-t magunkhoz vennünk.

Ha vegetáriánus vagy

Bocsi vegák, de a vegán diéta nem teszi lehetővé a B12 bevitelét a szervezetbe természetes módon, hiszen szinte csak húsokban található meg. Ráadásul pontosan ez járul hozzá a vegákról kialakult rendívül negatív képhez, hogy a vegetáriánus emberek soványak és sápadtak.

Ezt a sápadtságot a B12 vitamin hiánya okozza, ha hosszú ideig fennáll a hiány a szervezetben. Ezért ezt ha vegetáriánus vagy, mindenképp tartsd észben, mint kockázati tényező.

Ha rendszeresen iszol alkoholt

Ha rendszeresen fogyasztasz alkoholt, akkor szintén igencsak B12 vitaminhiányod lehet, mert a sok és rendszeres alkohol terheli a májat, aminek kulcsszerepe lenne a B12 tárolásában és felhasználásában.

Ezt úgy előzheted meg, hogy vagy kevesebbet iszol alkoholt, vagy a barátnőkkel csapott görbe este után beveszel otthon egy-két mesterséges B12 tablettát.

Ha refluxod van

Ha refluxod van, akkor nem elég a benned lévő B12 mennyisége. A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja.

A reflux elleni gyógyszerek megakadályozzák a szervezetedbe jutó B12 vitamin felszívódását, ezt egy új kutatásnak sikerült nemrégiben igazolnia. Korábban csak sejtették, most azonban bizonyossá vált, így mindenképpen javasolt reflux esetén nagyobb mennyiségű B12 vitamin lenyelése.

Ha cukorbeteg vagy

A cukorbetegség során a szervezet szintén nem képes eléggé felszívni magába a B12 vitamint, így jóval nagyobb mennyiséget érdemes belőle magadhoz venned.

Ha rengeteg húst eszel, cukorbetegként még az sem lesz valószínűleg elég, ezért vigyázz, hogy mindig juss hozzá a vitaminhoz, és ne alakuljon ki B12 vitaminhiány.

A B12 tehát nagyon fontos a szervezetednek, ne hagyd, hogy nélkülözze. Ha így teszel, nem csak sokkal jobb kedved lesz, és megfelelő közérzeted, de hosszú időre megőrizheted egészséged.

vitaminok egészség b12


Megtekintések száma: 22229


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet