2023 Január 16

16 évig éltem Zala megyében, és a szívem egy része ott maradt. Ma is szeretettel gondolok vissza az ott eltöltött időkre. Ez az aprócska megye számos zenészt, énekest adott kis hazánknak. Sokan közülük azt választották, hogy ott maradnak kis falujukban, annak ellenére, hogy a zenei világ központja magyar vonatkozásban Budapesten van, és nyilvánvalóan a vidéki élet számos hátránnyal jár ebből a szempontból.

Böröcz Roli énekes, basszusgitáros is egy zalai kis faluban él, innen építgeti a karrierjét.

– Hogyan indultál el a zenei pályán? Volt esetleg zenész a családban, akinek a nyomdokait követted?

A zenei pálya orientációja valóban családi, azon belül édesapám saját kezével készített elektromos gitárjára vezethető vissza. Megtetszett a hangszer, de túl kicsi voltam ahhoz, hogy tudjak rajta gitározni, így az első próbálkozások évei fájdalommal, sírással és küzdelemmel teltek, de ebben nagyon kitartó voltam. Szóval, igen, a példa és a hangszer előttem volt, így ez rabul ejtett már akkor engem.

– Több zenekarból ismerhet téged a közönség. Illetve 2021-ben a zenekari lét mellett szólókarrierbe kezdtél. Melyik számodra az elsődleges? Mi inspirálta a szólókarrierre váltást?

– Több, mint húsz éven keresztül zenekarokban zenéltem, Delta, Kocsmazaj, Helium, és nagyon szeretem azt a színpadi felállást, mikor több emberrel zenélhetek egyszerre. Megvan a maga nehézsége és egyben varázsa a zenekari felállásnak. 2020-ra olyan sok saját dalt sikerült (a COVID miatt) írnom, és azokat nem akartam a fiókban hagyni, hogy unszolásra ugyan, de belekezdtem a saját Böröczroli zenei projektembe. Nagyon féltem tőle, mert egyedül vagyok, csak magamra számíthatok, de sikerült valamennyire ezen felülkerekednem és most már ebben érzem a zenei prioritásom. Nincs elsődleges, nagyon szeretek a Kocsmazajjal, és időnként a Deltában is zenélni, mindig ami épp történik, abban akarom a maximumot adni.

– 4 új Böröczroli dallal is jelentkeztél már, illetve az ötödik a Szél fújta lányok új köntösben. A dalaid romantikusak, pozitív kicsengésűek, szerelemről, szeretetről szólnak. Tudatos ez az irány?

– Nem akarok politizálni, nem szeretnék uszítani, provokálni, így igen, tudatosan a szépről, pozitív dolgokról akarok énekelni. A Kocsmazajjal sokkal nehezebb szövegeket akartam a hallgatókra sulykolni, itt ez nem célom.

– Milyen volt a fogadtatás a közönség részéről?

– A fogadtatás összességében pozitív, de vannak, akik beskatulyáztak egyféle zeneiségbe, nekik biztosan fura lehet ez, de a Deltával szinte minden zenei stílusban megfordultunk, legyen az pop, rock, mulatós, így nem érzem, hogy elárultam volna saját magam zeneiségét.

– A harmadik szólódalodat Itthon címmel a szülőfaludról, Kisszigetről írtad. A dalhoz készült klip is kisszigeti helyszíneken készült. Polgármester is voltál itt. Ezer szállal kötődsz a faluhoz. Mit jelent számodra Kissziget?

Szülőfalumról, Kisszigetről 10 éve már írtam dalt a Kocsmazajjal, de nem kapott nagyobb platformot akkor. Időközben polgármestere is lettem kis községemnek, de úgy érzem, ennek a kis közösségnek nem csak abban az időben tudtam jó lokálpatriótája lenni, hanem egész életemben. Számomra az egyik legfontosabb Böröczroli dal az Itthon.

– Van példaképed? Ha igen, ki az? Mi az amiben szeretnéd követni?

– Freddie Mercury, de Ő inkább mostanában. Nagy hatással volt rám Lovasi András is. Aztán azok a zenész barátok, akikkel együtt zenélhettem, zenélhetek. Mindenkitől van mit tanulni, ellesni, vagy akár a hibáiból tanulni és nem az enyémből .

– Mikor találkozhat veled legközelebb a közönség önálló koncert keretében? Hogyan készülsz ezekre a koncertekre? Mi alapján döntesz, hogy a saját dalaid mellett milyen dalokat adsz elő?

– Január 21-én Budapesten, a Barba Negra Red Stage-ben a Delta zenekar előtt lépek fel. Most akusztikus koncert lesz, így erre teljesen máshogy készülök, mint az eddigi koncertjeimre, mivel tavaly még harmad magammal tettem meg az ilyen fellépéseket. Megpróbálok ilyenkor a közönségtől függően összerakni repertoárt, mivel csak 5 saját dalom van (Szívem húrjain, Gondolj rám, Itthon, Szél fújta, Szeretem), így több magyar slágert megtanultam, például Republic és Demjén dalokat.

– Mik a jövőbeni terveid? A Delta zenekarban is játszol. Esetleg egy közös dal?

– Minél több saját dalt szeretnék „belepakolni” a repertoárba, ez cél, egészen biztosan. A Delta zenekar nekem 20 éve zenei éltem meghatározó és gyönyörű része. Nagyon felkerülne a zenei életútra az a bizonyos korona, ha elkészülhetne egy közös munka. Szabó Peti hangszerelte meg a Szívem húrjain című dalomat, és imádom a végeredményt és a közös munkát.

Szerző: Udvardi Csilla


Megtekintések száma: 88437


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet