2016 Szeptember 27

A te gyereked is gyakran hisztizik? Feltűnően sűrűn kiborul a bili? Nem árt, ha tudod, hogy ennek biológiai okai vannak!

A gyereknevelés nem mindig leányálom. A baba életének első szakaszában az éjszakai sírások állandó kakofóniája fárasztja ki lelkileg és testileg a családot, míg a 2-3 éves korú gyerekek már önállóan, tudatosan csapnak hisztid, ezzel nehezítve meg a szülők életét.

Azt azonban fontos tudnod, hogy kisfiad dühkitöréseiről nem mindig tehet, mert lehet, hogy kromoszóma rendellenesség állhat a hátterében.

Ezt egy friss kutatás vetette fel, és ez az állapot, amit fölfedeztek, annyira friss, hogy még neve sincs ennek a rendellenességnek, de az ijesztő az egészben az, hogy rengeteg gyermeket érint, még Magyarországon is.

Greenockban egy fiút alaposan megvizsgáltak, aki hasonló hisztizős tüneteket produkált, mint a mai gyerekek 45%-a.

Arra jutottak, hogy az ilyen kezelhetetlen viselkedésnek nem mindig csak és kizárólag a nem megfelelő neveltetés az oka, hanem ritkább, de még így is nem elhanyagolható arányban egy kromoszóma károsodása áll.

A kutatók azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy ez az állapot egyelőre ritka. Egymillió gyerekből csupán néhánynál mértnek ilyen rendellenességet, azonban bizonyítottnak látják a kapcsolatot a kromoszóma rendellenesség és a hisztis rohamok között.

Ilyenkor a gyermek egyik kromoszómájának a DNS-ből apró részek hiányoznak, és állapota hasonlít az autizmushoz, illetve az Asperger-szindrómához, vagyis ő maga nem tehet a viselkedéséről, ugyanakkor a helyzet korántsem rózsás, mivel senki nem tudja, miként lehetne kezelni ezt az állapotot.

Bár a jelenség annyira új, hogy még nevet sem adtak neki, valószínűleg jóval gyakoribb lehet, de ehhez még átfogóbb statisztikára van szüksége az orvostudománynak.

baba mama érdekes érdekesség tudomány gyereknevelés hiszti


Megtekintések száma: 15126


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet