2016 Október 06

Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a szülők többsége túl sokszor és túl erős gyógyszereket ad a csemetéjének. Előfordulhat, hogy te is túlgyógyszerezed a gyereked?

Tény, hogyha nagyon beteg a gyerek, akkor bizony le kell azt a bizonyos gyógyszert nyelni, még akkor is, ha keserű. Az is tény, hogy sok szülő idehaza tényleg csak végső esetben ad erősebb gyógyszert a gyereknek.

De vajon hol a határ gyógyszerezésben, és mikor van a gyereknek tényleg szüksége rá?

Túlgyógyszerezik a gyerekeket

Egy friss statisztika szerint majdnem minden negyedik gyereket túlgyógyszereznek a szülei. A túlgyógyszerezés kockázata azoknál a családoknál magasabb, ahol az egészségkultúra magasabb az átlagnál.

Vagyis az, hogy valaki egészségtudatos, még nem jelenti azt, hogy megfelelően be is tartja az egészséggel, és a betegségek kezeléséve kapcsolatos „irányelveket”.

Egyes esetekben valószínű, hogy a gyerek már a rengeteg gyógyszer okozta mellékhatás miatt beteg, és nem az alapbetegségtől, amire kapta.

Sokszor van olyan helyzet, hogy a szülő az előírt adagot picit megnövelni, hogy a gyerek biztosan meggyógyuljon. Hiszen ha a gyerek bevesz még egyet, az ártani nem árt, de legalább hamarabb gyógyul. – gondolják tévesen.

Nem jól mérik az adagokat

A kutatások azt is mutatják, hogy ez a túlgyógyszerezés ráadásul nem mindig szándékos. Bizonyos esetekben a szülők rosszul mérik ki az adagokat. Ez főleg az olyan gyógyszerek esetében fordul elő, amik por, vagy folyadék alapúak.

Ezeket a tapasztalatok szerint sokszor nem az előírt kis mérővel felfestett kupakokkal adagolják, hanem kanálra, rosszabb esetben csészére, de van úgy, hogy szemre mérik, nem foglalkozva a betegtájékoztatókban írtakkal.

Az is érdekes statisztikai tény, hogy manapság a szülők csak nagyon kis százalékát olvassák el a gyógyszerekhez tartozó betegtájékoztatóknak.

Ezzel pedig könnyen bajba is sodorhatják gyereküket.

Egy nemrég elvégzett kísérletsorozatban, melyet legalább 2000 emberen végeztek, kiderítették, hogy a 2000 alany 85%-ánál megfigyelhető volt, hogy nem jól, vagy csak nagyzolva mérték ki a gyógyszerek adagjait.

Ebből 64% volt azoknak az aránya, akik szabályosan túladagolták az adott gyógyszert.

Sok szakember gondolja úgy, hogy ehhez nem csak a szülők felelőtlensége járul hozzá, hanem az is, hogy a gyártók sokszor összezavaró csomagolásokat, mérőkéket gyártanak, és hogy a betegtájékoztatók túl hosszúak, ezért elriasztják az embereket attól, hogy átfussák azokat.

baba mama egészség gyereknevelés gyógyszerek


Megtekintések száma: 15104


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet