2016 Október 05

Az anyai szigor, vagy a vajszívű hölgy munkálkodik inkább benned? Tisztában vagy vele, hogy melyik viselkedésnek milyen előnye és hátránya van a gyereke nézve?

Rád melyik leírás illik? A szigorú szülő képe, aki semmit sem enged, és akinek vastag fekete kéreg ül a szívén, és minden jónak az elrontója?

Vagy te vagy a vajszívű anyuka, aki mindent megenged a gyereknek, és ha a sarokba állítod a csöppséget, mindig idő előtt megsajnálod?

Akármelyikben is ismertél magadra, el szeretnénk mondani neked, hogy nem jól csinálod, ha magadra tudsz ismerni bármelyikben is.

Ezek a sablon panelek ugyanis a két leggyakoribb véglet, amit egy fiatal szülő hibaként elkövet. Itt is, mint sokmindenben valójában az arany középút vezet igazán célra.

Ha túl szigorú vagy

Nem lehetsz túl szigorú a saját gyerekeddel, mert akkor megfojtod a gyerekkorát. Ha az a fajta anyuka vagy, aki semmit nem enged a gyereknek, és még az udvaron sem labdázhat a gyerek, aki már-már úgy érzi magát, mint egy múzeumban, ahol semmit sem lehet csinálni, akkor te leszel a bűnbak, a „rosszfiú”.

Ilyenkor a gyerek rendszerint apához menekül, és ő fog a jófiú szerepben tetszelegni.

Érdemes megfigyelni, hogy az apás gyerekek többsége azért apás annyira, mert engedékenyebb az apuka bizonyos dolgokban, és ezt a gyerekek ösztönösen megérzik.

Ha semmit sem engedsz meg a gyereknek, és állandóan a sarokban áll, egyszerűen kialakult benne egyfajta ijesztő távolságtartás feléd.

Nem fogja keresni a társaságod, és feszélyezve fogja magát érezni, valahányszor együtt vagytok, ugyanis azon fog rugózni az agya, hogy vajon mit csinálhat, amiért nem szólsz rá.

Hosszabb távon egy szorongó, visszahúzódó személy születéséhez fogsz így hozzájárulni, ezért érdemes lazítani a gyeplőn, mert az nem megoldás, ha katona fegyelemmel neveled a gyereked.

Ha túl engedékeny vagy

Akkor sincs könnyebb dolgod, ha túlságosan vajból van a szíved. Az az előnye mindenképp megvan, hogy te lehetsz a jófiú, és a gyerek mindig hozzád fog menekülni az apai szigor elől. De nagyon vigyázz, a fagyi ugyanis szinte minden esetben visszanyal!

A gyerek ugyanis így bár kedvelni fog, de nem fog tisztelni. Ha még a sarokba állítani is sajnálod, és nem vagy képes megbüntetni semmiért, akkor egy hibás értékrend fog kialakulni benne, ami hosszabb távon káros hatással lesz rá, és a jövőbeni emberi kapcsolataira.

Így nem lesz meg a kellő tisztelet sem feléd, mert mindent megengedsz neki. És tudja, bármilyen rossz fát tesz a tűzre, annak nem lesz következménye.

Ma a legtöbb rossz gyerek ennek a téves neveltetésnek az eredménye. Pimaszok, visszafeleselnek, más idegeneket bántanak meg. Ezt mind a szülő felelőssége lenne büntetni.

A legjobb megoldás az, hogyha középen maradunk, azaz megfelelő szigorral nevelünk, de azért vigyázunk arra, hogy laza legyen a gyeplő.

Így a gyerek nem csak keresni fogja a társaságunkat, de tisztelni is fog, és egy helyes erkölcsi értékrend fog kialakulni benne, amiért egész életében hálás lesz majd neked.

baba mama pszichológia gyereknevelés


Megtekintések száma: 13702


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet