2023 Június 10

Úgy tűnik, manapság túl sok szülő fél a gyerekeitől. Egyesek határozatlanok a morális értékeket illetően, nem elég kemények, így nem maradnak meg ezek az értékek. Félsz, hogy a gyerekeid nem fognak kedvelni, ha túl kemény vagy? Szerintünk akkor sokkalta kevésbé fognak kedvelni téged, ha nem tanítod meg szilárd meggyőződéssel azt nekik, hogy mi a jó és mi a rossz.

Egy volt egyetemi dékán egyszer aggódott sok tanuló felkészületlensége miatt, és azt tanácsolta a szülőknek, hogy ne féljenek nemet mondani akkor, amikor az szükséges. Létfontosságú tudatni a gyerekeiddel, hogy vannak dolgok, amit a családotokban egyszerűen nem tesztek meg. Jogosan mondják azt, hogy szülőnek lenni nem egy népszerűségi verseny. A szülőknek muszáj úgy tanítaniuk a gyermekeiket, hogy azok pontosan tudják, mit várhatnak tőlük, és ezért ennyire fontos ez az egész.
Hogy hatásosan taníthassunk családi értékeket a gyerekeknek, ahhoz egy kis tervezésre van szükség. Először is, a házastársaddal meg kell beszélnetek azt, hogy milyen értékek fontosak számotokra. Miért állsz ki? Határozottan tudnod kell, mit akarsz, ahhoz, hogy ezt szilárdan rögzüljön majd a gyerekeidben is.
Ha megvannak ezek az értékek, és mindketten egyetértetek velük, akkor haladhattok tovább, és elkezdhetitek tanítani azokat a gyerekeiteknek. Ha egyedülálló szülő vagy, akkor egyedül kell csinálnod mindezt. Egy erős, szerető szülő hihetetlen dolgokra képes.

Sokféleképp lehet tanítani. Íme, pár javaslat:

1. Légy rendhagyó

Ha olyan megjegyzéseken gondolkodsz, hogy: "Most pedig légy jó kislány," akkor nagy bajban vagy. A gyerekeknek tudniuk kell, mit jelent jónak lenni. Ekkor kezdődik az igazi tanítás. Ha azt akarod, hogy őszinte legyen veled a gyereked, akkor tisztázd vele egyértelműen, egy ehhez hasonló mondattal: "Nem szabad puskázni a dolgozatoknál. Nem számít, mit csinálnak a többiek, mi nem csalunk. Tanulunk szorgalmasan, megteszünk mindent, amit kell, de sosem csalunk."
Aztán tanítsd meg nekik, hogy miért lesz neki rossz, ha így élné az életét. Senki sem szeretne alkalmazni egy csalót. Senki sem akar hozzámenni egy csalóhoz. A börtönök tele vannak csaló, becstelen emberekkel. Adj példákat a saját életedből, amikor te, vagy az egyik ismerősöd megtanultátok, mit kapsz, ha őszinte vagy.
ot-hathatos-modszer-arra-hogyan-tanits-a-gyerekeidnek-eros-erkolcsi-ertekeket

2. Tanítsd meg a „miértet” a szabályok mögött

Mindig megvan az oka, amiért a szülők ragaszkodnak bizonyos szabályokhoz. Ha a gyerekek megértik, miért fontos az a bizonyos szabály, akkor nagy valószínűséggel be is fogják tartani azokat. Ha például a 18. éven aluli iszogatás veszélyeiről beszélgetsz velük, akkor legyen kéznél egy cikk, amiben részeg tinédzserek balesetet szenvedtek. Hadd lássák a tragikus eredményeit!
Valamint segítségedre lehet egy lista, amit a „Az igazság az alkoholról” néven találsz meg az interneten. Mutasd meg nekik a tényeket, ne légy „bólogató szülő”.
ot-hathatos-modszer-arra-hogyan-tanits-a-gyerekeidnek-eros-erkolcsi-ertekeket

3. Légy kedves és megértő, amikor tanítod a gyerekeidet

Tegyük fel, eldöntötted, hogy 16 évesen már randizhat a gyereked. Leslie Beth Wish pszichológus szerint 16 éves életkor és efölött remek a randizásra, mivel ilyenkor már kezd érni a tinédzser. Kezdd el tanítani ezt a családi szabályt, mielőtt a gyereked tinédzserré válna.
Hadd rögzüljön szilárdan az agyukban, mielőtt vágyakoznának a randizásra. Még így is mondhatja azt a lányod, hogy: "De Suzie már most randizhat, pedig még csak 14 éves. Akkor én miért nem?"
Légy megértő, de egyben szigorú. Egyszerűen mondd azt, hogy: "Tudom, hogy jó mókának tűnik, de a mi családunkban csak 16 éves kortól megy a randizgatás." Aztán bátorítsd, hogy menjen el bulizni a barátaival, fiúkkal, lányokkal vegyesen, akikre azért figyelnek pár hasonló értékrenddel megáldott szülők, akik szintén nem engedélyezik a randizgatást. Engedd bulizni őket és segíts jobbá tenni nekik az élményt.
ot-hathatos-modszer-arra-hogyan-tanits-a-gyerekeidnek-eros-erkolcsi-ertekeket

4. Mutass példákat arra, hogy az emberek milyen bölcs döntéseket hoztak a morális értékek figyelembe vételével

A híres énekesnő, Adele kiemelkedik a többi sztár közül a szerény öltözékeivel és viselkedésével. A hírneve példanélküli a zene világában. "A védjegye egy olyan fekete, hosszú ujjú, csipkés ruha, ami szinte megdöbbentő ebben a mostani korban, amikor a női énekesek szűk, falatnyi ruhákban pózolnak a színpadon. Adele nem szokott táncolni, vagy egyéb mozdulatokat végezni éneklés közben. „Én nem a szemeknek készítem a zenét, hanem a füleknek,” mondta egyszer az énekesnő.
ot-hathatos-modszer-arra-hogyan-tanits-a-gyerekeidnek-eros-erkolcsi-ertekeket

Nézz egy kicsit utána és keress hasonló, követendő példákat, majd oszd meg őket a gyerekeiddel.

5. Hallgass a gyerekeidre

A szülők akkor tudnak a legjobban tanítani, amikor meghallgatják, mi aggasztja a gyerekeiket. Amikor megosztják veletek, milyen hibát vétettek, ne legyetek ledöbbenve és ne szörnyülködjetek. Kérdezzétek meg, hogyan érzik magukat, és mondjátok el, hogy legközelebb, majd helyesen fognak cselekedni. Végülis nincs ahhoz fogható, mint amikor egy tapasztalt személy segít egy gyereknek megtanulni egy leckét.
És végül, élvezd az értékekkel teli életet! Érezzétek jól magatokat, mint egy olyan család, akik az egészséges, erkölcsös viselkedést személyesítik meg. Hadd lássa mindenki, hogy ha jók vagyunk, akkor lehetünk a legboldogabbak. Az efféle szeretetre van a mai gyerekeknek szükségük.
ot-hathatos-modszer-arra-hogyan-tanits-a-gyerekeidnek-eros-erkolcsi-ertekeket


Megtekintések száma: 16846


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet