2023 Március 17

Gyakori probléma, hogy a gyerek nem alszik, hiába teszed be a kiságyba? Akkor ezeket a babaaltató trükköket neked találták ki!

Éjszakai sírás, hiszti rohamok? Bármit csinálsz, a gyerek nem képes elaludni, vagy gyakran felriad éjszaka? Ezek a remek tippek arra várnak, hogy megmentsenek téged!

Ingerszegény környezet

Sok fiatal, újdonsült szülő esik bele abba a hibába, hogy a kiságyat tele teszik mindenféle plüssállattal, játszókával, zenélő körforgóval…stb. 

A babaágy így nagyon zsúfolt lesz, holott ez a rengeteg tárgy éppen ellenkezőleg hathat a babára: leköti a figyelmét.

Ha megpróbáljuk üres ágyban elaltatni, sokkal könnyebb dolgunk lesz, és az éjszakai hiszti rohamoknak is búcsút mondhatunk.

Ruhadarab anyutól

Hiszed vagy sem, a kisbabák annyira szeretik az anyjukat, és kötődnek hozzá, hogy az egyes ruhadarabokhoz bújva is érzik az anyjuk illatát, jelenlétét. Több szülő próbálta már ki azt a trükköt, hogy a nap végén a fölsőjét behelyezte a baba mellé, mintha mellette aludna.

A tapasztalatok és beszámolók szerint a babák ezután nagyon hamar elaludtak, és mély álomban maradtak. Voltak, akik egész este nem keltek fel sírva, mert maguk mellett tudták anyut.

Kevesebb alvás napközben

Ha a baba időnként el-elszundít napközben az nem baj, de arra vigyázzunk, hogy a nappali alvás ne menjen az éjszakai alvás rovására. Sok babánál elkövetik azt a hibát, hogy hagyják őket órákig aludni nappal, aztán persze este mindenki csodálkozik, mikor a kis virgonc nem tud, és nem is akar elaludni.

Így, ha délelőtt elszundít, próbáld meg nem megzavarni az álmát, így megspórolhatjátok a délutáni alvást, és este nem fog ellenkezni a kiságyban.

Menetrend

A kisgyerek is gondolkodik, észben tartja a dolgokat, a napi rutinokat. Éppen ezért hozzá lehet szoktatni egy adott menetrendhez. De ezt a menetrendet neked is be kell tartanod. Ha minden este máshogy bánsz vele, más dolgokat csinálsz, máskor fekteted le, a baba csak összezavarodik.

Alakíts ki egy rutint, amit mindig betartasz, bármi történjen is, így a baba ehhez hozzászokik, és nem lesz vele probléma elalváskor.

Kevesebbet etesd

Ezt a tapasztaltabb szülők már tudják. Este kevesebbet etesd, és ha még szopik, akkor a tejet érdemes lehet leváltani arra az esti alkalomra vízzel.

De ezt csak akkor tegyük, ha a baba amúgy jó súlyban van. Így a baba éjszaka nem fog felkelni, és szervezete ne dolgozik annyit, hogy lebontsa a tápanyagokat, ami ébren tartaná máskor.

Ha a fentiek valamelyikét kipróbálod, egészen biztosan szerezhetsz magadnak jó pár olyan éjszakát, mely csenddel és nyugalommal fog eltelni neked és a babád számára is.

kezdő anyáknak baba mama gyereknevelés


Megtekintések száma: 30956


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet