2016 Október 04

Vannak olyan dolgok az életben, amit soha nem szabad a gyerek kezébe adni, a szájába pedig főleg nem. Még akkor sem, ha elsőre nem ezt gondolnánk. Számba vettük a tiltólistás dolgokat, olvasd el a cikket, ha kíváncsi vagy, mik azok!

A tiltott dolgok a legédesebbek, szokták mondani a felnőttek. Ugyanígy gondolkodnak már a kisgyerekek is, ezért nagyon kell vigyázni, mikor, hol, és mit adsz nekik.

Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, melyek megkeseríthetik nem csak az ő, de még a te életedet és nyugalmad is!

Energia ital

Azt hiszem, ezt nem kell senkinek elmagyarázni. Az energiaitalok felnőtteknek valók, de leginkább felnőtt sportolóknak, vagy olyan embereknek, akik naphosszat kemény fizikai, vagy szellemi munkát végeznek.

Ezek a löttyök még egy egészséges meglett ember vérnyomását és szervezetés is haza tudják vágni, nemhogy egy fiatal gyermekét, ne adj Isten, pár hónapos babáét. Ráadásul, ha kisgyermekednek adsz belőle, úgy fog tőle pörögni, hogy le sem lehet majd lőni, ez pedig lefekvésnél majd vissza fog ütni, mikor nem leszel képes sehogy sem az ágyba tessékelni.

Kávé

A kávéval ugyanez a helyzet. A gyerek nem képes tőle elaludni, ráadásul amellett, hogy egész este fent lesz, rosszul hat a kis szervezetére. A fiatal korban elkezdett kávéfogyasztás negatív mértékben befolyásolja az anyagcserét, ezt kutatásokkal támasztották alá.

Ráadásul a koffein is képes egyfajta függőséget kialakítani a szervezetben, vagyis előtt vagy utóbb, de a gyerek kívánni fogja az újabb és újabb kávé adagokat.

Kóla

A kóla az egyik legrosszabb választás. Nem csak azért, mert tele van koffeinnel, hanem mert agyon van cukrozva, így ha fiatal korban is kólával itatod a gyereked, nagy a valószínűsége, hogy cukorbetegsége lesz, és el fog hízni.

És ez még nem minden. A rendszeresen kólát fogyasztók fogai besárgulttá, töredezetté válnak. Ez a fiatal korban a tejfogak esetében nem hatalmas gond, de a maradandó fogak kibújásával már azok a fogak károsodnak, melyekkel örökké együtt kell élnie a gyermekednek.

Sör

Most biztosan meglepődsz, hogy ezt miért említjük meg, hiszen evidens kellene, hogy legyen, de sajnos nem az. A szomorú tény az, hogy hazánk legalább 2 millió rendszeren ivó alkoholista országa. Egy nemrég elvégzett kutatás kimutatta, hogy az alkoholisták csak egy része kezd el valamilyen tragikus életesemény hatására inni, vagy depresszióból.

Az esetek bizonyos százalékéban kiderül ugyanis, hogy a gyerekkori alkoholfogyasztásra volt visszavezethető betegségük. Ezek az emberek egy része már egész fiatal korban alkoholt kapott azért, hogy csendben maradjon a kiságyban. Te ilyet soha ne kövess el! Az ital nem megoldás, nem gyógymód arra, hogy a kicsi csendben maradjon.

Az sem jópofa, ha sört adunk az 1-2 éves gyermeknek, mert vannak olyanok, akik nem undorodnak meg a sör ízétől, sőt, fiatalkortól kezdve keresni fogják azt az adott ízt.

Ha a fenti italokat elkerülöd, gyereked sokkal nagyobb eséllyel lesz teljes egész felnőtt, mint hasonló korú társai. Egy napon pedig még hálás is lesz neked azért, hogy az egészséges életmódra nevelted.

baba mama egészség gyereknevelés


Megtekintések száma: 14496


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet