2018 Május 05

Sokan úgy vélik, jobb, ha a kicsik menetiránynak háttal utaznak a kocsiban, mások szerint viszont a menetirány szerinti ültetés az előnyös. Talán a KRESZ egyik nehezen értelmezhető része és legnagyobb vitaforrása a gyermekülés, sokszor elbizonytaladunk a lurkó biztonsági rendszerét illetően. Nyilván okkal, hiszen az autót is valahogy definiálni kell és a piacon is túlkínálat van babahordozókból.

Jó lenne, ha nem alakulna ki hisztéria azzal kapcsolatban, melyik irányba érdemes ültetni a gyerekeket az autóban – mondta Kiss Csaba, az ORFK osztályvezetője.
A KRESZ erre vonatkozó része nem tiltja, hogy az első ülésre gyerekülést tegyünk. Nagyobb gyerekeknek való, előre néző gyerekülést minden korlátozás nélkül használhatunk, menetiránnyal szembe fordított babahordozót csak akkor, ha nincs légzsák vagy kikapcsoljuk. Tehát megnyugodhatnak a Porsche, Ferrari tulajdonosok, illetve a furgonosok is, legálisan autóztathatják az emberpalántákat.

Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési osztályának vezetője szerint az, hogy melyik ültetés irány a biztonságos, attól függ, mekkora a gyermek. A legkisebbeknek való, maximum 13 kilós gyerekeknek való ülések úgy vannak kialakítva, hogy nem is lehet őket a menetiránnyal szemben rögzíteni, csak háttal.

Rácz István autóvezető-oktató szerint a menetiránynak háttal utazó van nagyobb biztonságban, feje így kapja meg a szükséges támaszt. Ütközéskor a kisgyermek még viszonylag gyenge nyakizmai menetiránnyal szemben még nem tudják megfelelően tartani a fejet, ami sérüléshez vezet. Amíg lehet, érdemes tehát háttal bekötni a gyerekeket – hangsúlyozta.

A megfelelő autós biztonsági gyerekülés kiválasztásában minden esetben a gyermek súlya a döntő, nem pedig a magassága vagy az életkora! Éppen ezért esett választásunk a babaverda.hu oldalra, ahol kínálatukban súlykategóriákra bontva találjuk meg a gyereküléseket, midemellett megfizethető áron, kiváló tulajdonságokkal. 

baba mama hasznos utazás biztonság gyerekülés autós biztonsági ülés


Megtekintések száma: 172623


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet