2018 Május 07

Úgy érzed magad szülés után, hogy nem abba a rózsaszín ködbe estél bele, mint a legtöbb anyuka? Egy hatalmas megoldandó problémaként fogod fel a szülés utáni időszakot, de nem vagy biztos benne, hogy szülés utáni depresszióban szenvedsz-e? Akkor olvasd el ezeket a tüneteket, és láss tisztán!

A szülés utáni depresszió kisebb-nagyobb mértékben minden anyukát érint, csak kevesen mondhatják el magukról, hogy egy pillanatra sem „gyengültek el” a szülés utáni időszakban.

Az anyák egy része hangulatzavarral küzd a szülés után. Ezek a hideg tények. Szerencsére ma már egyre több anyuka vállalja fel, hogy a gyermekvállalás kezdeti szakasza rendkívül megterhelő volt számára.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen konkrét tüneteket tapasztalt magán ilyenkor egy anyuka, érdemes beszélni pár szót az okokról is. Vannak ugyanis olyan tényezők, melyek növelik a szülés utáni depresszió lehetőségét.

Azok a nők, akik fiatalon vállaltak gyermeket, rossz házasságban élnek vagy egyedülállóak, sokkal hajlamosabbak a kutatások szerint a szülés utáni depresszióra.

Az is intő ok lehet, hogyha valaki a terhesség ideje alatt is érzékel, ilyen tüneteket magán, noha ez a tünet csak így, önmagában még nem ok, és nem is diagnózis.

A rossz anyagi körülmények, a támogató család hiánya vagy a gyermekvállalással szemben érzett ambivalens érzelmek is fokozzák a szülés utáni depresszió kialakulási valószínűségét.

Sőt, még érdekesebb tény, hogy egyre több férfin is lehet hasonló tüneteket észrevenni szülések előtt, és sokszor szülések után is. Komoly megterhelés a nő számára biológiailag, hogy a női hormonok a terhesség ideje alatt a tízszeresét is elérhetik a szervezetben, mint korábban.

Azonban ez az érték a normálisra esik vissza a szülést követően, ami az anyákat nyugtalanító érzéssel tölti el.

Nem alszol, akkor sem, ha a baba igen

Alapvetően a tünetek közé tartozik az, ha állandóan levertnek érzed magad, gyakran vagy minden ok nélkül rosszkedvű, és előfordul, hogy még sírdogálsz is.

Ha azt veszed észre magadon, hogy még akkor sem vagy képes aludni, amikor a baba alszik, az egy intő jel lehet, ugyanis azt jelenti, hogy túlságosan aggódsz, és rágódsz a babával kapcsolatos dolgokon.

Ez nem csak azért veszélyes, mert kimerültséghez fog vezetni hosszú távon, hanem azért is, mert így mindennapi feladataidat is alig fogod tudni ellátni anyaként.

Egész napos levertség

A szülés utáni depressziót azért hívják így, mert a depresszió tüneteit produkálja. Vagyis te magad állandóan levert, kedvtelen vagy. Nem tudod megindokolni azt, hogy miért rossz a kedved, csak egyszerűen nem érzed jól magad a bőrödben, holott ennek kellene a legboldogabb időszaknak lennie a világon.

Persze egy kis hangulatingadozás még belefér. Ha néha eltörik a mécses és sírsz, az is teljesen természetes. Itt a kulcsszó az, hogy menyire folyamatos ez a levert állapot.

Evés és bűntudat

Étvágytalan, gyakran sokat fogy vagy épp ellenkezőleg az evés az egyetlen dolog, amiben örömét leli. A frissen szült nők gyakran beszámolnak arról, hogy alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, reménytelennek tartják a saját helyzetüket, rosszabb esetben bűnösnek érzik magukat.

Azonban kis mértékben ez sem jelenti automatikusan azt, hogy szülés utáni depresszióban szenvedsz.

Arra gondolsz, hogy bántod magad, vagy a babát

Ez az egyik legszélsőségesebb tünet. Amikor a nap folyamán többször eszedbe jutnak nem odaillő gondolatok, akkor biztosan segítségre van szükséged. Ugyanis senki sem szeretné, hogy a babanevelés első hónapjai öngyilkossággal, ne adj Isten gyilkossággal végződjön.

Megint más kérdés, ha valaki azon aggódik, mi lenne, ha véletlen elejtené a gyerekét, és meg is rémülne a gondolattól. Akkor van baj, ha ilyeneken gondolkodsz, de teljes közönnyel.

Fontos, hogy tudj hová és tudj kihez fordulni, ha ilyen tüneteket észlelsz magadon. Nem csak azért, mert így tudnak rajtad segíteni, hanem azért is, hogy ne veszélyeztesd saját, és kisbabát életét sem.

baba mama egészség gyereknevelés szülés után mentális egészség


Megtekintések száma: 119738


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet