2016 Október 03

A gyerekben idővel kialakul a jutalomról és a büntetésről, a jóról és a rosszról alkotott kép. Mikor érdemes ezt elkezdeni, és milyen módszerekkel?

Felelős szülőként te is tudod, hogy a gyermek folyamatosan tanul. Még akkor is, ha ez nem is látszik elsőre rajta.

Tanulja, hogy mi a jó, mi a rossz, és mik a következményei a tetteinek. Benne még ilyenkor, alig pár évesen kezd el kifejlődni az erkölcs, és az erkölcsi értékrendje.

Ilyenkor a legtaníthatóbb, egyben a legfogékonyabb is a rossz dolgokra. Szülőként mi a teendő? Van megoldás, le is írjuk, hogy mivel érdemes próbálkoznod!

Erkölcsi normák

Gyakran megesik, hogy egy kisgyermek nem illő dolgot tesz vagy csinál az utcán, és a szülők összenevetnek a nagyszülőkkel. Ez remek példa arra, hogyan lehet erkölcsileg károsan nevelni egy gyermeket.

A gyermek ugyanis összekötheti a dolgokat: rájön arra, hogy anyát ás a mamát meg lehet nevettetni, tehát tetszik neki az, amit csinál.

Éppen ezért az adott nem illő dolgot újra és újra meg fogja csinálni, mivel nem kapott megfelelő visszacsatolást a szülőktől.

A büntetés és a sajnálat

Egy gyermek életéhez ugyanúgy hozzátartozik a jutalom és a büntetés is, ha rosszat csinál. Sokan azonban egyszerűen túlságosan sajnálják a gyereket, és nem képesek büntetéseket kiszabni.

Pedig ezzel kövezik el a legnagyobb hibát gyereknevelés során. A gyereknevelés szóban benne van a nevelés is. Ha nincs, aki elmondja, megmutassa a gyereknek, hogy mit nem szabad, akkor egy következmények nélküli világban fog felnőni.

Hiszen a rosszért nem büntette meg senki, tehát nincsen neki következménye, ezért nem tudja, hogy az igazán rossz, nem illendő.

Akármennyire sajnáljuk is néha, szabjunk ki apró büntetéseket, így hamar kialakul benne a büntetéshez kapcsolódó erkölcsi norma, és az, hogy mit szabad, mit nem.

Jutalom, kompenzálás

Sok szülő csak jutalmazza a gyermekét, vagy még azt sem, mert nem is jutalomként teszik mindezt, hanem nassolásként.

A gyereket a jó tetteiért érdemes, sőt kell is jutalmazni, mert ezzel a motivációt is képes vagy kialakítani benne, aminek nagy hasznát veszi majd az életben.

Akkor tudunk kitartó, felnőttkorában is nagy akarattal rendelkező ember nevelni belőle, ha a jó viselkedésért elnyerik méltó jutalmukat. Ez lehet egy kisautó, egy játék baba, vagy akár egy csoki vagy cukorka.

Ez kellő ösztönzést ad neki, és tudat alatt is törekedni fog arra, hogy anya kedvében járjon, és ne kövessen el semmi turpisságot.

baba mama egészség pszichológia


Megtekintések száma: 21234


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet