2016 Október 14

Tudtad, hogyha horkol a gyerek, az egy egészségügyi kockázatot jelent? És tudtad, hogyan lehet elejét venni a dolognak?

Az emberek egy jelentős része küzd az éjjeli horkolással. Amellett, hogy ez nagyon idegesítő, a gyerekek esetében még bizonyos egészségügyi kockázatokkal is jár.

Veszéllyel jár

A valaha ártalmatlannak tartott horkolásról ugyanis ma már tudjuk, hogy kóros jelenség.

Ma jelenleg nagyobb mértékben horkolnak a férfiak, mint a nők, ennek több oka van, egyes kutatások szerint a genetikai okok is felmerültek. A férfiakon belül ráadásul a túlsúlyos férfiak horkolnak gyakrabban.

A horkolás a túlsúlyos babáknál, gyerekeknél veszélyes is lehet, mert a horkolást rohamszerű levegővétel követi, azután átmeneti nyugalmi állapot áll be.

Később újra felerősödik a horkolás, és jön a következő légzésszünet. Ez a folyamat ismétlődik újra meg újra, nem ritkán így telik el az egész éjszaka.

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az erős horkolás az átmeneti légzéselakadás miatt igen nagy terheket ró a keringésre, rontja az agy vérellátását, és akár a szív leállásához is vezethet.

Éppen ezért tekinti az orvostudomány ma már a horkolást egy nagyon kóros állapotnak, és nem egy egészséges légzési folyamatnak.

A fiatal gyerekeknél a horkolás olyannyira megterheli a szervezett, hogy idő előtt károsíthatja a szívüket és a keringésüket is.

Egyes esetekben még azt is megfigyelték, hogy a gyermek normális növekedési folyamatát is meg-megállította a rendszeres horkolás.

Mit lehet tenni ellene?

Azoknál a gyerekeknél, akik a hátukon alszanak, valószínűbb, hogy horkolnak. Ennek az az oka, hogy ebben a helyzetben valószínűbb, hogy a nyelvük vagy más lágy részeik részben elzárják a levegő útját.

Ha egy teniszlabdát erősítünk a nyak hátulsó részéhez, elkerülhetjük, hogy a gyerek horkolni kezdjen, így ugyanis gyakorlatilag képtelen a hátára fordulni.

Egyes kutatások szerint a párna magassága, anyaga és puhasága is nagymértékben befolyásolja azt, hogy ki mennyit, és mennyire horkol. Vannak, akik arra esküsznek, hogy párna nélkül kell elaltatni a gyereket, míg mások a megfelelő ergonómiai kialakítású párnában látják a megoldást.

Sőt, egyes felmérések szerint, ha énekelünk a horkoló lurkónak, akkor abbahagyja egy időre a horkolást. Ez a megoldás azonban kényelmetlen lehet, mivel nem maradhatunk fenn egész éjszaka őrködni az álma felett.

Bármelyik megoldást is választjuk, tudnunk kell, hogy számtalan módja van annak, hogy a horkolást megszüntessük, vagy képesek legyünk drámaian lecsökkenteni.

baba mama egészség gyereknevelés


Megtekintések száma: 17575


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet