2016 Október 07

Egy nemrég készült kutatás adja meg a választ arra a kérdésre, hogy az anyukák miért tesznek közzé jóval több bejegyzést, mint az átlag. Kíváncsi vagy? Olvasd el a cikket!

A Facebook 10 évvel ezelőtt még nagyon nagy újdonság volt, és egyfajta státusz szimbólum. Ma már elvesztette a varázsát, és más dolgok felé vette a közösségi médiában áramló tömeg az irányt.

Egy adott ponton – sokan nem tudják a pontos idejét, hogy mikor kezdődött – elkezdték ellepni a Facebookot a fiatal anyukák különböző posztjai és képei a gyermekükről, politikai nézeteiről, magánéletéről.

Korábban nem tudták, mi a jelenség oka

Ezt a furcsa tendenciát régóta vizsgálták, hogy megértsék, miért van, ugyanis ez a jelenség annak idején és még ma is egyedülállónak számít.

Rengeteg különféle elmélet született arról, hogy miért tesznek közzé ennyi bejegyzést az anyukák.

Egyes elméletek szerint így kompenzálják anyaságukat, mások szerint a puszta boldogság készteti arra, hogy tömérdek információt osszanak meg magukról.

Akadnak olyan vélekedések is, miszerint egyszerűen csak túl sok az anyák ideje, mivel egész nap otthon vannak a gyerekkel, és így vezetik le a felesleges energiáikat egyfajta kikapcsolódásképp.

Egy új tanulmány ad választ a kérdésre

Egy bizonyos Sarah Schoppe-Sullivan vette a fáradtságot, és utána kutatott a különös jelenségnek, hogy kiderítse, pszichológiailag mi állhat ennek a hátterében.

Egy tanulmányban elemezte 127 magasabban képzett kismama internetezési és Facebookozási szokásait, hogy megkapja azokat a válaszokat, amire mindenki kíváncsi volt.

Ezeket a nőket a terhesség kezdeti szakaszától egészen a szülés utáni időszakig nyomon követte, és tanulmányozta az érzelmi és szociális változásokat.

A tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a Facebooknak óriási szerepe van a női pszichológiában ebben az időszakban.

De még mielőtt elárulnánk a nagy titkot, egy kis statisztika a tanulmányból: A kutatás kimutatta, hogy a posztoló nők feltett képei 98%-án a gyermeke látható, és ezen nők 80%-ánál a profilképen is a kicsivel volt látható.

Azt is észrevették a tanulmány készítése során, hogy ezek az anyák kifejezetten érzékenyen reagáltak az egyes posztokra érkezett reakciókra, főleg ha az anyaságuk került szóba.

A válasz a kérdésre

A válasz a tanulmányból egyértelműen kiderült a kérdésre: az anyukák miért posztolnak annyira sokszor a Facebookon?

Azért, mert pozitív visszacsatolásra vágynak. Vagyis megerősítésre abban, hogy jó anyák. Ezért posztolnak állandóan, ezért töltik fel minden órában a csemetéjüket ábrázoló képeket.

Próbálják megmutatni a világnak azt, hogy ők felelős és jó anyák, ezért is érzékenyek annyira a különböző reakciókra, véleményekre, főleg ha azok anyaságuk minőségét firtatják.

Ez számukra egyfajta önbeteljesülés, és ha a reakciók, a visszacsatolás pozitív, akkor ez az állandó külső megfelelni vágyás szép lassan elmúlik, és egyre kevesebbet fog posztoni a magánéletéből és babájáról.

baba mama pszichológia gyereknevelés fiatal anyák anyaság közösségi média


Megtekintések száma: 21337


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet