2018 Május 06

Tudtad, hogy nagyon rossz ötlet a saját gyerekedet pénzzel jutalmazni a házimunkáért? Tény, hogy nagyon ösztönzőleg tud hatni, de ezzel elindítasz egy nagyon rossz folyamatot és egy nem megfelelő értékrend kialakulását.

Bizonyára ismersz olyan embert az ismerősi körödből, akivel már előfordult, vagy még ma is előfordul rendszeresen, hogy fizet a gyerekeinek a házimunkáért.

Nem mindegy, hogy ezt mennyi idős gyerekkel teszi az ember, mert jellemzően idősebb korban már nem annyira veszélyes, de ettől még például tini korban is nagyon káros lehet a kapcsolatotokra ez a módszer.

A takarítás ne legyen opció

Először is gondold végig! A takarítás nem opció. Nem egy szívesség, amit pénzért megcsinál az ember, hanem egy alapvető higiéniás szempont, feladat. 

Ha a gyereket pénzzel jutalmazod a takarításért, akkor kialakul benne az, hogy a takarítás nem egy alap követelmény, hanem egy szívesség, amit ő tesz meg érted.

Ha a saját gyerekszobájukban nagy rumlit hagynak, ott sem szabad őket kifejezetten jutalmazni azért, ha eltakarítanak maguk után.

Érd el, hogy ez az életük természetes napirendje legyen, és ne egy olyan jutalomjáték, amit maximum azért végeznek később csak el, mert anya jutalmad ad érte.

Kialakul egy rossz értékrend

Ami még rosszabb, hogy ezzel a pénzbeli jutalmazással egy nagyon káros és rossz értékrend alakul ki a gyerekeidben.

A család ugyanis olyan, mint a világ, csak nagyon kicsiben. A világban és az életben is az önzetlenség visz előbbre, amikor valamit megteszünk, és nem várunk el semmit cserébe.

Ha a gyerekeid arra neveled, hogy minden, amit tesznek pénzt ér, akkor nagyon önző személyiséget formálhatsz belőlük, akik minden helyzetben azt fogják lesni felnőttként, hogy nekik hol éri meg az, ha az adott helyzetben segítenek valakinek.

Ha a férjed nem ér haza időben a munkából, igen is, a gyerek kötelessége kivinni a szemetet, ne hagyd, hogy el legyenek kényeztetve, mindent megkapjanak és még te jutalmazd őket, ha hasznosat csinálnak.

Legyen az életük része

A mosogatás szintén egy alapvető dolog, amit egy serdülő lány már el tud végezni. Időnként mindenkinek ki kell valamilyen módon vennie a részét a ház körüli munkákból, mert ezzel járul hozzá a család és a saját maga életének a minőségéhez.

Jó megoldás az is, ha háziállatot veszünk a gyerekeknek, ezzel ők nem csak felelősséget tanulnak, hanem azt is, hogy ezeknek az állatoknak a gondozása munkával jár.

Így megszokják, hogy nem minden munka vesződés, ha nem jutalmazzák. Lelkileg sokkal egészségesebb, tudatosabb felnőttek válnak majd így belőlük.

baba mama gyereknevelés


Megtekintések száma: 141961


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet