2018 Március 06

1.Sosem túl korai jó kommunikációs szokásokat kialakítani: Már az 5 hónapos babák is tudják a nevüket, 9 hónapos korukra pedig az olyan alapszavakat is megértik, mint például a "nem". Mikor a babánkhoz beszélünk, szólítsuk őt a nevén, és várjuk meg, míg ránk néz, aztán folytassuk a beszédet.

2.A világosság a kulcs: Rövid mondatokban fogalmazzunk, és lassan magyarázzunk nekik. Semmi képpen se hadarjunk, ne kapkodjunk. Célszerű képet mutatni arról, amiről beszélnünk, vagy ráamutatni valamire, amihez kapcsolódik a mondanivalónk. Ahogy Robert J. Mackenzie a Setting Limits with Your Strong-Willed Child könyvében írja, "a tiszta mondanivalónak tájékoztatnia kell a gyerekünket arról, mit szeretnénk." Azt tanácsolja, hogy pontosabbak legyünk, ne csak azt mondjuk el, mit csináljon, hanem, hogy hogyan és mikor.

3.Éljünk a mostban: Ne arról beszéljünk a gyereknek, hogy mit tervezünk holnapra, vagy mit csináltunk tegnap, hanem arról, épp mi történik. A gyerekek legtöbbje kb. az ovi végeztével érti meg az idő fogalmát.

4.Kapcsoljuk le a háttérzajokat: A TV, melyet senki se néz, a kocsi rádiója, a zúgó mikró zavarhatják a gyereket a megértésben. Hogy jobb legyen a kommunikáció, szüntessük meg ezeket a hangokat, ha valamit szeretnénk mondani neki.

5.Nem kínos a csönd: Felnőttként ahhoz vagyunk szokva, hogy a kommunikációs üresjáratok rosszak. Viszont ha a gyermekünkre rázúdítjuk a szóáradatot, és nem hagyjuk őt gondolkodni, kibontakozni, akkor elrontjuk a kommunikációt. A gyerekeknek idő kell, hogy feldolgozzák a hallottakat, és reagáljanak.

via: Purewow

baba baba mama tippek mama kommunikáció szakértő beszélgetés gyermek


Megtekintések száma: 12779


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet