2016 Október 19

Szülőként sem lehet az ember mindig tökéletes. Ezt az 5 hibát szinte mindannyian elkövetjük, de vajon hogyan lehet tanulni belőlük?

Szülőként, főleg ha még újak vagyunk a témában, számtalan bakit tudunk elkövetni. Az alábbi hibákba azonban még a tapasztaltabbak is bele-bele szoktak esni.

A gyereknevelés ugyanis nem egy étel készítéséhez hasonlít. Itt nincsen recept, kimért adagok, amit ha követünk, nem lesz baj. Ellenben vannak olyan irányvonalak, amiket tanácsos betartanunk, hogy jó szülők legyünk.

Fegyelem

A fegyelmezés kérdése mindig felmerül a gyereknevelés kapcsán. Túl szoros, vagy túl laza a gyeplő? Egyik sem jó. Ha túlságosan szigorúak vagyunk a gyerekkel, akkor az rontja a közöttünk lévő kapcsolatot, hosszú távon pedig apához menekül a csöppség.

Ráadásul, ha túlságosa szorítjuk a gyeplőt, és nem hagyunk mozgásteret a gyereknek, elkezdhet titkolózni, és letolni a felelősséget sajt magáról, félve az esetleges retorzióktól.

Ha pedig túlságosan lazák vagyunk, és mindent megengedünk? Ez szintén nem jó megoldás, az érem másik oldala. Ezzel ugyanis azt érjük el, hogy kamasszá cseperedve a gyerek nem ismeri a kötelességeit, és elkényeztetett lesz.

A fegyelem tehát mindig jöjjön ösztönösen, és ne egy előírt recept szerint adagoljuk. Helyzettől és időszaktól függően csak annyira gyakoroljuk az anyai szigort, amennyire feltétlen muszáj, de ha kell, vegyük elő a karakteresebb anyuka képét is.

Mindig a szülőnek van igaza?

A másik nagy hiba, amit a gyerek kamaszkorban fog leginkább észrevenni, és ekkor válunk hiteltelen szülői és emberi mintává számára. Ilyenkor szűnnek meg a példaképek is. Sok szülő ugyanis nem képes beismerni, ha valamiben nem volt igaza, vagy ha hibázik.

Az ilyen kirívó eseteket pedig egyrészt igazságtalanságnak könyveli el a gyerek, másrészt hiteltelenné válunk a szemébe, hiszen nem vállaljuk a felelősséget a hibánkért.

Ha egy bizonyos helyzetben azt érezzük, hogy nincs igazunk, bátran mondjuk el, valljuk be a gyereknek, mert ezzel felé is egy követendő példát mutatunk, és a szülői hitelünket sem fogjuk elveszteni a szemében.

Közösségi média

Ma az internet és a Facebook világában aligha lehet elkerülni, hogy a gyerekünk ne kezdjen el ismerkedni a szociális hálózatokon. Ez főleg kamaszkorra lesz jellemző, de már azelőtt is lehetnek próbálkozásai a gyereknek.

Ne feledjük, ha módszeresen tiltunk valamit, akkor azzal csak azt érjük el, hogy a gyerek nem mond el majd nekünk semmit, és titokban fog felregisztrálni ezekre a közösségi oldalakra, társkeresőkre.

Érdemes időben megismertetni a lehetőségekkel, és azzal, hogy mi és miért veszélyes az interneten, így sokkal érettebb lesz a felfogása az egészről, mint a korabeli társaié. Ráadásul nem fog titokban közösségi életet élni, mert meg fog bízni benned, mivel te vezetted be ebbe a világba.

Ne igazgasd az életét!

Nagyon fontos, hogy ne akarj a negatív értelemben anyáskodni felette, és ne tervezd el 10 évre előre a karrierjét, aszerint, hogy te hogyan is szeretnéd őt látni majd felnőttként. Legjobb példa erre, hogy rengetegen olyan sportra íratják be a gyereket, amit az nem is szeret. De az is előfordul, hogy a 8 éves kislányt szépségversenyre küldik, pedig az a háta közepére kívánná az egészet.

Így egy boldogtalan, frusztrált gyereket kapunk, aki úgy érzi, nem jó semmiben, mert nem testhezálló feladatot kapott tőled. Ismerd meg, mit szeret, miben jó, és aszerint válassz neki sportot, vagy elfoglaltságot.

Sokkal kiegyensúlyozottabb és életvidámabb lesz, és nem utolsó sorban, ha szeret valamit csinálni, akkor abban általában sokkal jobb eredményeket is ér el, így a sikerélmények szorgossá és ambiciózussá teszik az élet kihívásaival szemben.

Kizársz más szülőket

Sok embertől hallani, hogy ezzel meg azzal a családdal nem akarnak találkozni, mert nem jól nevelik a gyereket, és nagyon rossz hatással van az ő kölykük a sajátjukra. Bár ebben olykor lehet némi igazság, de nem tisztünk senkiről megmondani, hogy jó szülő-e vagy sem. Abba sem szólhatunk bele, hogyan nevelje a gyerekét.

Ráadásul a problémára az nem jelent megoldást, ha elbarikádozzuk magunkat, és semmilyen idegen gyereket nem engedünk át játszani. Hidd el, a gyereked tudni fogja, mit szabad és mit nem. Más gyerekeknek habár más értékrendje és neveltetése lehet, ha a te gyerekednek a helyén van az értékrendje, akkor tudja, hogy a többi csöppség nem követendő minta.

Ezek a hibák talán a leggyakoribb hibák, amiket az utóbbi 5-10 évben a szülők módszeresen elkövetnek. Pedig a legtöbbet ki lehetne védeni, és könnyen tenni lehetne ellene. A kérdés már csak az, hogy megteszed-e az első lépést, hogy jobb anya legyél?

baba mama pszichológia gyereknevelés fiatal anyák


Megtekintések száma: 20015


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet