2016 November 06

Csak gondoljátok végig, hogy nap, mint nap mit tesznek a tanárok azért, hogy a föld-kerekség legfontosabb dolgát tegyék, egyensúlyba tartsák a dolgokat, levegyék rólunk a terhet, azaz, a gyermekeinket neveljék. A béke fenntartása érdekében itt van néhány ötlet, hogy mit tegyük, hogy minden az ellenőrzésünk alatt legyen.

1.Állandóan foglald le őket!

Egy korábban 5 éveseket tanító véleménye szerint a kezelhetetlen magatartás mögött az unalom áll. Egy gyermek figyelmének időtartama az életkorával plusz öt perccel egyenlő, még egy 5 éves figyelmét is le tudjuk 15 percre kötni – állítja. 

Ha a gyermek nyugtalan, akkor itt az idő, hogy átmenetileg valami újba fogjunk, vagy helyet változtassunk.”Vagyis, ha eddig az asztal tetején ült, akkor üljünk le a padlóra, vagy egy székre és ez elég lehet a változáshoz. A legjobb megelőzés a magatartás előtérben tartása”.

2.Állíts fel célokat, és segítsd elérésében!

Harmadikosokkal foglalkozó tanár, Kelsie Corriston, azt javasolja, hogy a szerető, logikus beszélgetés, melyben célokat és annak eléréséhez a rendszert is felállítjuk a gyermekek elé, útmutató lehet, segítheti őket. Például, rajzolj fel egy színes szivárványt, ezzel ábrázolva a jó és rossz viselkedési módot. „Minden esetben, amikor levesznek, letörölnek egy színt, készíts feljegyzést, hogy miért teszi azt. Így ráveszed őket, hogy elgondolkodjanak a tetteikről és annak következményeiről”.

3.Légy pontos, részletezd, hogy mit szeretnél!

Az osztályteremben lévő káosz valódi oka az, hogy maga a tanár sem tudja, hogy a gyerekeknek mit kellene tenniük. Dan Faas, iskola igazgató szerint „Nem elég, ha azt mondjuk, hogy „Fejezd be”, vagy „Ülj le!” 

Ehelyett, mondjuk azt, hogy „Kérem, fejezzétek be a beszélgetést,, ez és ez …’ , vagy „Kérem, üljetek vissza a helyetekre, tegyétek a kezeteket a padra, ezzel jelezve, hogy készek vagytok a feladat elvégzésére”.

4.Légy következetes!

Légy őszinte! Hogyan reagálsz arra, ha a gyerekek nem azt teszik, amit kérsz tőlük? „Ha egyszer nem veszel tudomást a gyerek tevékenységéről, vagy nem időben reagálsz, azt a gyerek megjegyzi, és következő alkalommal lecsap.”- mondja Faas. Vagyis, légy mindig következetes, hogy mit is akarsz a gyerekektől, és következetesen ragaszkodj ahhoz, hogy azt meg is tegyék. „Amikor a diákok tudják, hogy mit kell tenniük, és mindig ugyanazt kell tenniük, akkor nincs lehetőségük ostobaságokra, így az általános óra-zavarás lecsökken”.

5.Jutalmazd a jó viselkedést!

A hatodikos tanár, Lili Marino úgy véli, hogy sok esetben a kezelhetetlenség mögött figyelem felkeltés, figyelem igénylés áll. Mi a megoldás? „Inkább a pozitív viselkedést jutalmazd, mintsem a rossz viselkedést büntesd!” – mondja. „Ha azokra a gyerekekre figyelsz, akik jól viselkednek, a többi, aki, szintén figyelmet igényel, a rossz helyett inkább ő is a jót teszi.”

6.Vigyél játékot a helyes viselkedésbe!

Semmi nem motiválja jobban a gyerekeket, mint egy kis barátságos versengés. Jutalom felajánlása helyett, a játék az, ami a legjobban motiválja a gyermekek jó viselkedését. 

„Ha azt akarom, hogy a diákjaim valamit megtegyenek, akkor időhöz kötöm őket, vagyis, hogy egy adott időre fejezzék be a feladatot” – mondja Lily Marino. „A legtöbb esetben nem kell jutalmaznom őket, mivel az óra az, amit le akarnak győzni, mivel úgy vélik az a játék része.” Próbálják ki.

7.Használj titkos jeleket!

Titkos jelek használata közted és a gyermekek között, egy másik példa arra, hogy játékosságot vigyél a nevelésbe. „Az első jel lehet a bátorságé” – javasolja Kelsie Corriston, aki ezt a módszert használja is az osztályaiban. „Az első azt jelenti – „Figyelj, ostobaságot teszel!” a második a rossz viselkedésre utal. Például: „Ha a fülemet húzogatom, az azt jelenti, hogy térj vissza a feladatodhoz.”

8.Figyelj a jól-neveltségre!

Elene Gutierrez, iskola-előkészítő tanár azt mondja, hogy az udvariasság jó dolog. „Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy mikor mondják, hogy kérem, köszönöm, vagy bocsáss meg, és mindezt a megfelelő pillanatban.” – mondja. 

Ez segít abban, hogy a gyermekek kinőjék a természetes önközpontúságukat és lássák, hogyan hat a környezetükre a jólneveltségük. Tanulmányok igazolják, hogy a jól nevelt gyerekek jobb kapcsolatot alakítanak ki a világgal és az önbizalmuk is nagyobb.

9.Gyakorlati felelősséget bízz a gyerekre!

„Sok pszichiáter és tanár is jelentősen csökkenő tendenciát fedezett fel, viselkedésbeli problémákkal küzdő gyerekeknél, ha felelősségteljes munkával, akár apróbb házimunkák elvégzésével bízták meg őket.” – mondja Elene Gutierrez. A gyerekek nagyobb igazságérzetet mutatnak, jobban kontrolálják saját ösztöneiket, és jobban figyelnek másokra. „Rájuk lehet bízni, például a macskák etetését, az ablakpárkányok letisztítását, vagy, hogy a megfelelő formájú kenyeret válasszák ki az élelmiszer- üzletben. „A feladataikra történő koncentrálás egyfajta védelem lehet a rossz viselkedés ellen.”

10.A jó kérdést tedd fel!

Anna Perry, az Illinoisbeli Seton Montessori Intézmények és Iskolás igazgatója azt hangsúlyozza, hogy a megfelelő szóhasználat megelőzi a rossz viselkedést. Próbálj olyan kérdést feltenni, amire a válasz nem egy egyszerű „igen”, vagy, „nem”. 

Például: „Egyedül szeretnéd levenni a kabátod, vagy segítsek?” kérdés szerencsésebb, mint az egyszerű: „Levennéd a kabátod?” – mondja. „Sose tégy fel olyan kérdést egy kétéves gyereknek, amire egy szimpla „Nemmel válaszolhat”.

11.Képzeld magad a gyerek helyébe!

Több, mint egy évtizedes tanári és igazgatói tapasztalat után, Jesse McCarthy, gyakran visszadobja a labdát a szülőknek. „Ahelyett, hogy egy viselkedés problémás gyermeknek parancsolgatnánk, megvesztegetnénk, vagy büntetnénk, képzeljük el, hogy mi mit éreznénk, ha így kezelnénk bennünket, vagyis próbáljuk a gyerek helyébe képzelni magunkat.” Már egyedül ez a fajta gondolkodásmód segít abban, hogy a probléma megoldására, mintsem büntetésre irányítsa a figyelmet, és elkezdődik egy kölcsönös tiszteleten alapuló beszélgetés, majd a gyakorlatba átvitt problémamegoldás elfújja a problémás viselkedést is.

baba mama gyereknevelés


Megtekintések száma: 20647


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet