2018 Június 17

A 21. századon egyre inkább eluralkodik az unalom.

Képzeljük el az áramszünetet: volt áram, nincs áram! Az ember rögtön tehetetlennek érzi magát, és lehetetlennek az életet. Azt se tudja, mit kezdjen magával, hiszen áram nélkül nem tud tévét nézni, nem tud filmezni, a végtelenségig a laptopját és a telefonját se tudja nyomkodni, mert egyszer az is lemerül. Mivel a mai gyerekek már az internet világában nőnek/nőttek fel, számukra az a természetes, hogy mindig használhatják a technika vívmányait. Az unalmas perceket képtelenek elütni könyvolvasással, játékkal, tartalmas beszélgetéssel, vagy kirándulással, sétával. Ha nem működnek a technikai eszközök, akkor számukra a világ egyszerűen megáll.

Az emberek (nők, férfiak, gyerekek) régen is tudták tölteni unalmas perceiket, vagy éppen nem is volt arra idejük, hogy a semmittevést válasszák. Gondoljunk csak azokra a könyvekre, sztorikra, filmekre, amik a régebbi időkben játszódnak. Nem volt, hogy az emberek nem tudtak volna mit kezdeni magukkal. Akkoriban még nem létezett rádió, nem volt tévé, internet meg még úgyse, a közösségi oldalakról nem is beszélve. Az emberek keményen megdolgoztak a megélhetésükért, és ha nem volt munka, akkor sem tétlenkedtek a plafont bámulva, hanem azon igyekeztek, hogy mielőbb találjanak maguknak valami elfoglaltságot. Ha kellett, másik városba utaztak, akár információkért, akár munkáért. A szabadidejükben pedig a családdal törődtek, a szeretteikkel, barátaikkal, személyes kapcsolataikkal, amik ma már egyre kevesebb szerepet kapnak.

A gyerekeknek még volt gyerekkoruk, nem a szobában penészedtek, hanem bandáztak, együtt játszottak. Nem számított, milyen bugyuta az a játék, csak az, hogy együtt lehettek, társaságban. Ezek a közös tevékenységek pedig nem adtak lehetőséget az unatkozásra. A személyes kapcsolatok mélyítésével ezek a szokások visszahozhatóak lehetnének, és máris nem lesz olyan egyhangú a napunk.

Forrás: Baratno.com 


Megtekintések száma: 12948


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet