2016 Szeptember 14

Sokan, sokféleképpen próbálták már megfejteni, hogy az ember miért szeret nyaralni. Úgy tűnik, végre megvan a pontos válasz.

Különleges folyamatok játszódnak le az emberben, amikor eldönti, hogy elmegy nyaralni, valamint a nyaralás alatt is részben máshogy viselkedünk, mint szoktunk.

Ennek, és a nyaralás mikéntjének a kérdésköre már hosszú idők óta foglalkoztatja a pszichológia tudományát. Az az igazság, hogy egészen eddig lövésük sem volt arról, hogy pontosan miért szeret minden ember nyaralni menni.

Most azonban úgy látszik, megkaptuk a pontos választ a kérdésre.

Egy friss kutatás, melyben a nyaralás és a meditáció közötti hasonlóságokat vizsgálták, arra enged következtetni, hogy mindkettőnek ugyanolyan, hosszan tartó pszichológiai hatásai vannak - és a legjobb eredményeket az hozza, ha a kettőt egyszerre csinálják.

A kutatáshoz 94 egészséges, 30 és 60 év közötti embert küldtek el egy hatnapos pihentető nyaralásra Kaliforniába.

A pihenés alatt arra keresték a választ, hogyan, és milyen hatásmechanizmussal hat a vakáció és a meditáció az ember általános egészségére, közérzetére, illetve a természetes öregedéshez kapcsolódó biológiai folyamatokra.

A résztvevők közül 64 nem volt gyakorlott meditáló. Őket véletlenszerűen osztották be a csak pihenő, és a meditációt kipróbáló csoportokba. A maradék 30 profi végigmeditálta a hat napot.

A kutatók nem aprózták el a dolgokat, nagyon átfogó volt a kísérletsorozat, ugyanis a nyaralás előtt, és után is vérmintákat vettek a résztvevőktől- Közel 20.000 gént vizsgáltak meg, hogy többet lehessen megtudni a nyaralás és az ember kapcsolatáról.

Megdöbbentő volt látni, hogy mindhárom csoportnak jelentősen javultak a stresszre vonatkozó panaszai. Az immunrendszerben és az idegpályákban is mérhető pozitív változások álltak be.

Végül az nyert megállapítást, hogy a nyaralás során a meditációhoz hasonló állapotban vagyunk lelkileg, mely biológiailag mérhető kihatással van a testünkre.

A meditációról pedig már korábban is bebizonyították, hogy nem csak hogy egészséges, de képes megnövelni az életünk hosszát is.

egészség test és lélek pszichológia lélek nyaralás meditáció


Megtekintések száma: 74897


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet